Google Sitemap -Site Haritası Ekleme

Google sitemap 
arama motorunun sitenizi daha hızlı ve etkin bir şekilde taramasına olanak tanıyıp Google dizininde sitenizin ve tüm linklerinizin yer almasını istiyorsanız başvuracağınız bir yöntemdir. 
Basitçe söylemek gerekirse bir site haritası oluşturmadır. Site haritaları genelde bir php veya xml dosyasından oluşur ve google webmaster araçları kısmından az sonra anlatacağımız şekilde tanıtılması sonucunda, google örümcekleri sizin bu hazırlamış olduğunuz site haritasına göre sitenizi indexler ve sitemizde ne nerede diyerek bu örümceklere yol göstermiş oluruz. 

Böylelikle kullanıcıların da sitemize arama motorlarından ulaşmalarını kolaylaştırmış oluruz. Bu çalışma seo teknikleri arasında önemli yer tutan çalışmaların ilki olmaya adaydır.

Sitenizin linklerinin bulunacağı bu dosyayı oluşturmak için iki yol tavsiye edebiliriz, bunlardan birincisi, eğer siteniz henüz yeni bir site ise ve ortalama 500 sayfadan az içerikten oluşuyorsa hiç bir programa gerek kalmaksızın online olarak site haritası oluşturma sitelerine bu işi otomatik yaptırmaktır. 
Eğer sayfalarınız daha fazlaysa o zaman bu işlemi ücretsiz bir program olan GSiteCrawler adındaki ücretsiz programı indirip bununla site haritalarınızı çıkarabilirsiniz. 

Bu işlemi yapabileceğiniz en iyi sitelerden bir tanesi sitemap.com sitesi, siteye girdiğinizde hemen az aşağıda Please enter details for sitemap generation” şeklinde sizin bilgilerinizi isteyen bir bölüm göreceksiniz, burada ilk kısım olan “Starting URL” alanına site adresinizi yazıyorsunuz.

İkinci olarak google örümceklerine sitenizi hangi sıklıkla güncellediğinizi söyleyeceğiz “Change frequency” kısmından seçimi yapalım. Örneğin “daily” (günlük) seçelim. Diğer kısımları olduğu gibi bırakalım ve hemen en alta doğru “Start” butonuna basarak, içeriklerimizin yoğunluğuna göre belli bir müddet bekleyeceğiz ve bu süre sonunda bize sitemap.xml şeklinde hazırlanmış dosyayı hem zipli halde hemde xml halinde verecek. 

Biz xml halinde verilen “sitemap.xml” dosyasını indirelim ve sitemizin ana dizinine yani index.php, index.html vb… dosyasının olduğu dizine bu dosyayı ftp ile upload edelim. İşin bu kısmından sonra artık google’a bu site haritasını tanıtmak kalıyor, bunun için bir ücretsiz gmail hesabınız olması gerekiyor, eğer varsa devam ediyoruz ve google’ın ilgili sayfası olan alana buradan ulaşıyoruz.

İlk olarak yapmamız gereken işlem “Kontrol Paneli” yazısı altında “Site Ekle” kısmına sitemizin adresini yazmak ve ilgili butona tıklamak. Bu adımdan sonra sitemiz artık eklenmiş oldu ve devamen, bulunduğumuz sayfada “Sitenizi Doğrulayın” linkine tıklayalım. Sitemizi doğrulayacağımız bu kısımda açılır kutucuktan “Bir meta etiketi ekle” seçeneğini seçelim ve hemen altta bir kutucuk ve içinde bir kod olan pencere gelecek, buradaki kodları kopyalayalım ve sitemizin index.php veya index.html dosyasına, joomla ve buna benzer bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsak bu kodu kullanılan temanın index.php dosyasına, etiketinden sonra, etiketinden de önce olmak suretiyle ekleyip kaydedin ve sayfadaki “Doğrula” butonuna basarak doğrulama işlemini gerçekleştirin.

Eğer bu aşamaları doğru yapmışsak doğrulandığına dair bir ibare göreceksiniz yok doğrulanmadıysa bu işlemleri tekrarlamanız gerekecek. 

Artık site haritamızı da tanıtma zamanı geldi, bulunduğumuz yerde sol en üst kısımdan “Kontrol Paneli” yazan yere tıklayalım ve ana sayfaya gelelim, burada site adresimizi görüyoruz ve hemen sağında “Site Haritası” sütunu bununda altında “Ekle” linkini göreceğiz, tıklayarak devam ettiğimizde geldiğimiz alandan açılır kutucukta site haritası tür seçimi var bunu da “Genel Web Site Haritası Ekle” olarak seçiyoruz ve hemen altta site adresimizin geldiğini görüyoruz. Bu kısıma sadece ana dizine attığımız “sitemap.xml” dosyasının adını aynen belirttiğimiz gibi yazıyorsunuz, ardından alttaki ekleme butonuna basıp bir sonraki adımda eğer her şey olması gerektiği gibi yapılmışsa başarılı olduğuna dair bir uyarı çıkacak artık bu aşamadan sonra beklemek ve Google örümceklerinin sitenizi indexleyip dizine almasını beklemek kalıyor. Genellikle 1 hafta – 10 gün içinde google dizininde sonuçları görmeye başlayacaksınız.

Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın...

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski