Godaddy WordPress Kurulumu: Adım Adım WordPress Nasıl Kurulur

WordPress, blog olmanın çok daha ötesinde bir platform. Birçok farklı sektör için ücretli/ücretsiz tema portföyü bulunuyor ve dünyadaki sitelerin %30 dan fazlasında WordPress altyapısı kullanılıyor. Bu oran üç siteden birinin WordPress kurulumu ile yapıldığını gösteriyor ki o kadar özel yazılım ve hazır site düzenleme seçeneği içinde bu hiç azımsanmayacak bir rakam. Basit kullanımı ve kodlama yapmadan özelleştirmeye olanak tanıması yardımıyla WordPress’in önemi her geçen gün artıyor. Açık kaynak kodlu olmasının yanında çeşitli eklentilerle özelleştirilebilmesi, ilerleyen zamanda kullanım oranının daha da artacağının sinyallerini de veriyor.

Emlak sektöründen yemek sektürne, rentecar hizmetlerinden haber ve moda sitesine, e-ticaret sitelerinden özel forumlara kişisel blog sitelerine kadar aklınıza gelebilecek tüm sektörler için kullanıma imkan sunan WordPress’in geniş eklenti ve bileşen portföyü ile karşılaştığınız tüm genel ve spesifik sorunları çözebilir ve sitenizi daha iyi şekilde geliştirebilirsiniz. Özel bir yazılımcıya veya web tasarımı yapan bir firmaya sitenizi yaptırmak istediğiniz zaman binlerce lira harcamanız gerekebilir,Tüm isteklerinizi ve hayalinizdeki tasarımı ve sitenizi WordPress ile çok düşük ücretlere başarılı bir şekilde hazırlayabilir, eklenti ve bileşenler ile ekstra özellikler ekleyerek oluşturabilirsiniz

Wordpress.Org ve wordpress.Com’un farkı nedir?


Wordpress.Com, kullananların hosting (sunucu hizmeti) ve alan adına gerek kalmadan bloglarını oluşturabilecekleri bir WordPress hizmetidir. Wordpress.Com ile oluşturacağınız bloglarda adresiniz “alanadiniz.Wordpress.Com” şeklinde olur.

Wordpress.Org ise daha ustalaşmış işlerinizde kullanacağınız WordPress hizmetidir. Yazımız genelinde WordPress dediğimizde wordpress.Org’u kastediyor olacağız. Buradan edineceğiniz WordPress sürümünü hosting’inize yükleyerek açık kaynak kodları üzerinde kendinize göre özelleştirmeler yapabilir; ücretli ve ücretsiz tema ve eklentiler ile sitelerinize istediğiniz özellikleri ekleyebilirsiniz.

WordPress nasıl indirilir?


WordPress açık kaynak kodlu bir yazılım ve gönüllülük temeline göre sürekli geliştirilmektedir. Bundan önceki versiyonda tespit edilen hatalar sonraki versiyonlarda gideriliyor ve yeni özellikler de ilave edildikten sonra gönüllüleri tarafınca sürekli geliştirilmektedir. WordPress’in son versiyonunu https://tr.wordpress.org/download indirebilirsiniz. Daha Önceki versiyonlarına da http://www.wordpress.org/oldversion erişebilirsiniz. WordPress, bir hayli dilde olduğu gibi Türkçe dil takviyeyi mevzusunda da neredeyse hatasız çalışıyor. 

Wordpress kurulumu wordpress indirme 

WordPress Kurulumu


WordPress kurulumu temel olarak 4 farklı şekilde yapılır:

  • Deluxe WordPress Hostinge kurulum
  • Web Hostinge cPanel ile otomatik kurulum
  • Web Hostinge cPanel ile manuel kurulum
  • FTP ile WordPress kurulumu

Bu kadar farklı yönteminin olmasının sebebi WordPress’in open-source (Açık Kaynak) olarak kodlanıyor olmasıdır.

Yukarıda ilk iki maddede belirtmiş olduğum kurulumlar otomatiktir ve yalnızca uygulanması yönünden değişiklikleri vardır. Birkaç adımda veri tabanı ve veri tabanı kullanıcısı oluşturmadan kurulumu süratlice yapabilirsiniz.

Sonraki iki madde ise manuel kurulumlardır ve işleyiş olarak aynı işlemleri yapıyor olsak da kurulum ortamları açısından (cPanel – FTP) değişiklikleri vardır. Manuel kurulumu tercih etme sebebiniz Open Source olarak eriştiğiniz WordPress kodlarında değişim yapmış olup sunucunuza atmak istemeniz olacaktır. Sadece kodlarda değişiklik yapmış olmanız şart değil. Örneğin WordPress dosyaları ile otomatikman gelen Hello Dolly ve Akismet şeklinde eklentileri ya da yine WordPress dosyaları ile gelen twentyseventeen, twentysixteen şeklinde temaları sunucuya atmadan önce silmek isteyebilirsiniz.

Kurulum için öncelikle domain (alan adı) ve hosting (barındırma hizmeti)’e ihtiyacımız olacak. Ayrıca DNS ayarlarının yapılması da önemli.

Bu iki kavramı ve DNS ayarlarını deklare ettiktan sonrasında kurulum konusuna geleceğim.

Domain (Alan Adı) Nedir?


Alan adı, ziyaretçilerin sitenize ulaşmasını sağlamak için kullandığınız adrestir. Www ile başlayıp .Com, .Net, .Org, .Info gibi uzantılar ile sona erer. Her domain bir tanedir ve size özeldir.

Hosting (Barındırma Hizmeti) Nedir?


Hosting, sitenize ait dosyaların tutulduğu, 7/24 kesintisiz çalışan, işletim sistemi ve yazılımlarının web hizmeti vermek için özel olarak tasarlandığı bilgisayarlardır. Sunucu yahut server olarak da tabir edilen bu bilgisayarlar kesintisiz web bağlantısı benzer biçimde süreklilik arz eden servislere haiz olmalıdır.

Yalnızca WordPress sitelerininiz için değil özel yazılım ya da öteki hazır içerik yönetim sistemi alt yapısını kullanan internet sayfaları için bu iki kavrama (hosting/domain) ihtiyacınız olacak. Burada dikkat edilmesi gerek en önemli unsur hostinginizi Linux hosting olarak seçmenizdir.

DNS Yönlendirmesi Yapılması


Sitenize ait dosyaları üzerinde barındıracağınız sunucunuzun IP adresleri tektir ve size özeldir. Sizin domainizi (www.Alanadiniz.Com) tarayıcıda aratan kişilerin sitenize ulaşması için DNS yönlendirmesini yapmış olmanız gerekir.

GoDaddy sunucunuz için DNS adresleriniz

ns13.Domaincontrol.Com

ns14.Domaincontrol.Com şeklinde olmalıdır.

DNS yönlendirmelerini yaparak hostinginiz ile domaininiz arasında bağlantı sağlamış olmuş olursunuz.

1. WordPress kurulumu: Yönetilebilir WordPress Hosting’e Kurulum


Yönetilebilir WordPress Hosting’e kurulum için öncelikle https://tr.Wordpress.Org/download adresinden WordPress’in son sürümünü indiriyoruz. GoDaddy panelimizde oturum açıyoruz. Burada ürünlerimiz (Alan Adlarımız, Web Hostinglerimiz, Yönetilebilir WordPress Hostinglerimiz) bizi karşılıyor. 

Godaddy Wordpress kurulumu ürünler
Wordpress kurulumu ürünler 

Domainimizi almış olduğunuz pakete göre yönetilebilir WordPress Hosting’imize kuracağız. “Kurulum” butonuna tıklıyoruz. Hepimiz karşılayan ekranda kullanıcı adı ve parolamızı kurallara uygun oluşturduktan sonrasında “Ekle” seçeneğine tıklıyoruz.
Godaddy wordpress-kurulumu-site-ekleme
Godaddy wordpress kurulumu site ekleme

Burada kurulum GoDaddy’nin size sağladığı geçici bir alan adı (Örnek: http://dzw.9bb.Myftpupload.Com) üzerine gerçekleşiyor. Kurulumun tamamlanmasıyla birlikte “WP Yöneticisi” butonuna tıklayarak WordPress panelinize erişiyorsunuz.
Godaddy Wordpress kurulumu alan adı değişiklik yapma

Wordpress kurulumu alan adı değişiklik yapma 

Gerekli düzenlemeleri yapabilir daha sonrasında başlangıç sekmesinden “Alan adını değiştir” seçeneğine tıklayarak arzu ettiğiniz alan adınıza yönlendirme sağlayabilirsiniz. Bu, Google ve diğer arama motorlarının sitenizi hemen hemen kurulum aşamasında indekslemesinin önüne geçiyor.
Godaddy Wordpress kurulumu alan adı ekleme
Wordpress kurulumu alan adı ekleme 

Alan adını değiştire tıkladığınızda gelen ekranda “Alan Adı Ekle” butonuna tıklayıp mevcut alan adlarınızdan birini seçip “Ekle” butonuna bastığımızda WordPress kurulumu başarı ile Yönetilebilir WordPress Hosting’imizde gerçekleştirilmiş oluyor.

2. WordPress kurulumu: Web Hostinge cPanel ile Otomatik Kurulum

Godaddy wordpress kurulumu cpanel
Godaddy Wordpress kurulumu cpanel 

WordPress’i web hostingimize otomatik olarak kurmak için öncelikle GoDaddy Pro Panelimizden “Yönet” seçeneğine tıklayıp cPanel’e bağlanıyoruz.

Kullanmak istediğimiz alan adını ve veri merkezi lokasyon bilgilerini seçtikten sonrasında otomatik WordPress kurulum ekranı sizi karşılıyor. Buradan “Evet, işe koyulalım” seçeneğini işaretleyerek altında gelen admin bilgilerini dolduruyoruz ve “Son” butonuna tıklayarak kurulumu başlatıyoruz.
Godaddy Wordpress kurulumu monitörü
Wordpress kurulumu monitörü 

Kurulum işlemi birkaç dakika sürüyor ve arkasından gelen ekranda “Sitemi Kur” seçeneğine tıklıyoruz. CPanel bizim yerimize otomatikman veri tabanı oluşturup kurulumu gerçekleştirmiş oluyor. Artık sitemizi admin paneline bağlanarak düzenlemelerini yapabiliriz.

3. WordPress kurulumu: Web Hostinge cPanel ile Manuel Kurulum


Manuel kurulum için GoDaddy Pro Panelden “Yönet” seçeneğine tıklayarak cPanel’e bağlanıyoruz.
Godaddy Wordpress kurulumu manuel

Wordpress kurulumu manuel 

Kullanmak istediğimiz alan adını ve veri merkezi lokasyon bilgilerini seçtikten sonrasında otomatik WordPress kurulum ekranı sizi karşılıyor. “Şimdi değil teşekkürler” seçeneğini seçtikten sonra “Son” seçeneğini tıklıyoruz. “cPanel Yöneticisi” seçeneğine tıklayarak erişimimizi böylelikle sağlamış oluyoruz.
Godaddy Wordpress kurulumu cpanel yöneticisi
Wordpress kurulumu cpanel yöneticisi 

“File Manager” sekmesine tıklayarak dosya yöneticisine bağlanıyoruz.
Godaddy Wordpress kurulumu file manager

Wordpress kurulumu file manager 

Godaddy wordpress kurulumu upload
wordpress kurulumu upload 

https://tr.Wordpress.Org/download adresinden .Zip olarak indirdiğimiz WordPress dosyalarını “Upload” seçeneğine tıklayarak public_html klasörüne yüklüyoruz. Aktardığımız .Zip uzantılı WordPress dosyalarını “Extract” ile dışarı çıkarıyoruz. “wordpress” klasörü içindeki dosyaları public-html/ klasörüne “Move” komutu ile taşıyoruz. Peşinden boş olan “wordpress” klasörünü ve .Zip uzantılı dosyayı /public_html klasöründen “Delete” komutu ile kaldırıyoruz.
godaddy Wordpress kurulumu silme
Wordpress kurulumu silme 

WordPress dosyalarını FTP (File Transfer Protocol) programları ile de yapabilmeniz mümkün. Onun için de FTP programlarından herhangi birini kullanabilirsiniz.
godaddy Wordpress kurulumu veri tabanı
Wordpress kurulumu veri tabanı 

Veri tabanı için cPanelden MySQL® Database seçeneğine tıklıyoruz.

Buradan sırası ile veri tabanı adını girip “Create Database” seçeneğine tıklayarak yeni bir veri tabanı oluşturuyoruz. Peşinden veri tabanı kullanıcısı ve parola belirledikten sonra “Create User” seçeneğine tıklayarak yeni bir veri tabanı kullanıcısı oluşturuyoruz. WordPress kurulumu aşamasında kullanmak üzere veri tabanı adını, veri tabanı kullanıcı adını ve veri tabanı kullanıcı şifresini bir yere not ediyoruz.
godaddy Wordpress kurulumu kullanıcı detayları
Wordpress kurulumu kullanıcı detayları 

Oluşturduğumuz veri tabanına, veri tabanı kullanıcısını eklemek için “Add” seçeneğine tıklıyoruz.
godaddy Wordpress kurulumu veri tabanı kullanıcı ekleme
Wordpress kurulumu veri tabanı kullanıcı ekleme 

Karşımıza çıkan ekranda “All Privileges” olarak işaretleyip “Make Changes” seçeneğine tıklayarak veri tabanı kullanıcısını tam yetkili şekilde veri tabanımıza bağlıyoruz.
godaddy Wordpress kurulumu kullanıcıyı veri tabanına bağlama
Wordpress kurulumu kullanıcıyı veri tabanına bağlama 

Tarayıcımıza alan adımızı yazdığımızda WordPress kurulumu ekranı ile karşılaşıyoruz. WordPress’in desteklediği dillerden sizin için uygun olanını seçip “Devam” seçeneğine tıklıyoruz.
godaddy Wordpress kurulumu başlangıç ekranı
Wordpress kurulumu başlangıç ekranı 

Gelen ekranda “başlamış olalım” butonuna tıklayarak devam ediyoruz. Not ettiğimiz veri tabanı adı, veri tabanı kullanıcı adı ve veri tabanı kullanıcı şifresini yazıp “Gönder” seçeneğine tıklıyoruz.
godaddy Wordpress kurulumu veri tabanı bilgilerini girme
Wordpress kurulumu veri tabanı bilgilerini girme 

Sonraki adımda admin paneline erişim için kullanacağımız kullanıcı adı ve parolayı, site başlığını belirledikten sonrasında “WordPress’i Kur” seçeneğine tıklıyoruz.
Godaddy Wordpress kurulumu giriş detayları
Wordpress kurulumu giriş detayları 

Böylece manuel WordPress kurulumu gerçekleştirilmiş oluyor. Burada “Arama motorlarının bu siteyi indekslemelerine engel olmaya çalış” seçeneğini seçerseniz, siteniz hemen hemen tasarım aşamasındayken arama motorlarının indekslemesine engel olmuş olursunuz.

4. FTP ile WordPress Kurulumu


FTP ile kurulumun bundan önceki adımda anlattığımız Web Hostinge cPanel ile Manuel Kurulu’mdan farkı WordPress dosyalarını sunucuya atmadaki yöntem değişikliğidir. FTP (File Transfer Protocol) istemci bilgisayarınızla sunucu içinde bağlantı sağlayan bir protokoldür. Yaygın olarak kullanılan FTP istemciler FileZilla, Cyberduck, CuteFTP, FileFTP dir.

FTP ile WordPress kurulumu yaparken FileZilla istemcisini kullanacağız. FTP ile sunucumuza bağlanmak için öncelikle cPanel üzerinden FTP kullanıcı adı ve parola oluşturmalıyız.
godaddy Wordpress kurulumu FTP kullanıcı oluşturama
Wordpress kurulumu FTP kullanıcı oluşturama

“FTP Accounts”’a tıklıyoruz. Kullanıcı adı ve parolayı belirledikten sonrasında “Create FTP Account” butonuna tıklıyoruz. FTP hesabımızı oluşturmuş oluyoruz.
godaddy Wordpress kurulumu ftp hesabı oluşturma
Wordpress kurulumu ftp hesabı oluşturma 

FileZilla istemcisini açıyoruz. Üst kısımdaki hızlı bağlan kısmına Sunucu IP’si, FTP Kullanıcı Adı ve Parola bilgilerini girdikten sonrasında “Hızlı Bağlan” butonuna tıklıyoruz.
godaddy Wordpress kurulumu filezilla
Wordpress kurulumu filezilla 

Sunucumuza bağlantı gerçekleşiyor ve sunucuda bulunan dosyalarımız karşımıza çıkıyor. Https://tr.Wordpress.Org/download adresinden .Zip olarak indirdiğimiz WordPress dosyalarını dışa aktarıp, public_html klasörünün içine sürükle bırakla yüklüyoruz.

Veri tabanı için cPanelden MySQL® Database seçeneğine tıklıyoruz.
godaddy Wordpress kurulumu veri tabanı mysql
Wordpress kurulumu veri tabanı mysql 

Buradan sırayla veri tabanı adını girip “Create Database” seçeneğine tıklayarak yeni bir veri tabanı oluşturuyoruz. Ardından veri tabanı kullanıcısı ve parola belirledikten sonrasında “Create User” seçeneğine tıklayarak yeni bir veri tabanı kullanıcısı oluşturuyoruz. Kurulum aşamasında kullanmak üzere veri tabanı adını, veri tabanı kullanıcı adını ve veri tabanı kullanıcı şifresini bir yere not ediyoruz.

Oluşturduğumuz veri tabanına, veri tabanı kullanıcısını eklemek için “Add” seçeneğine tıklıyoruz.

Karşımıza çıkan ekranda “All Privileges” olarak işaretleyip “Make Changes” seçeneğine tıklayarak veri tabanı kullanıcısını tam yetkili şekilde veri tabanımıza bağlıyoruz.

Wordpress kurulumu veri tabanı kullanıcı 

Tarayıcımıza alan adımızı yazdığımızda WordPress kurulum ekranı ile karşılaşıyoruz. WordPress’in desteklediği dillerden sizin için uygun olanını seçip “Devam” seçeneğine tıklıyoruz.
godaddy Wordpress kurulumu başlangıç sayfası
Wordpress kurulumu başlangıç sayfası 

Gelen ekranda “başlayalım” butonuna tıklayarak devam ediyoruz. Not ettiğimiz veri tabanı adı, veri tabanı kullanıcı adı ve veri tabanı kullanıcı şifresini yazıp “Gönder” seçeneğine tıklıyoruz.
Wordpress kurulumu veri tabanı detayları 

Sonraki adımda admin paneline erişim için kullanacağımız kullanıcı adı ve parolayı, site başlığını belirledikten sonra “WordPress’i Kur” seçeneğine tıklıyoruz.
godaddy Wordpress kurulumu manuel kurulum
Wordpress kurulumu manuel kurulum 

Böylece, WordPress kurulumu FTP’den dosyaları atarak manuel olarak gerçekleştirilmiş oluyor.

Artık adım adım WordPress nasıl kurulur öğrendiğinize göre, siz de bugün kendi WordPress sitenizi kurmaya başlayabilirsiniz.

Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın...

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski