Site haritası nedir?

Site haritası nedir
Site haritası nedir?


Site haritası; sitenizdeki sayfalar, videolar, resimler ve diğer dosyalar ile bunlar arasındaki ilişkiler ile ilgili bilgileri barındıran bir dosyadır. Arama motorları, sitenizi daha akıllı bir şekilde taramak için bu dosyaya ihtiyaç duyar ve siteniz hakkındaki tüm bilgileri bu dosyadan okur.

Site haritası, sitenizde önemli olduğunu düşündüğünüz sayfaları ve dosyaları arama motorlarına bildirmenize ve arama motorlarının bundan haberdar olmasına imkan sunar, ayrıca, arama motorları için bu dosyalar hakkında değerli bilgileri arama motorlarına bildirmenizi sağlar: Örneğin, sayfalar için sayfanın en son güncelleme zamanı, sayfanın ne sıklıkla değiştiği ve sayfanın alternatif dil sürümleri.

Video ve resim de dahil olmak üzere, sayfalarınızdaki özel içerik türleriyle ilgili bilgileri sağlamak için site haritası kullanabilirsiniz. Örneğin:

Site haritası video girişi; videonun uzunluğunu, kategorisini ve yaş uygunluğu derecelendirmesini belirtebilirsiniz.

Site haritası resim girişi; resmin konusunu, türünü ve lisansını içerebilir.

Site haritasına ihtiyacım var mı?


Sitenizin sayfaları doğru bir şekilde bağlandıysa arama motorları genellikle sitenizin büyük çoğunluğunu keşfedebilir. Buna rağmen, daha büyük siteler için site haritası daha büyük, daha karmaşık veya daha uzmanlaşmış sitelerin taranmasını kolaylaştıracak ve site haritasında belirttiğiniz zaman dilimlerine göre arama motorları sitenize uğrayacaklardır

Arama motorları süreçleri, tarama işlemlerinin yapılmasında karmaşık algoritmalara dayandığından, site haritası kullandığınızda site haritanızda listelenen tüm web sayfalarının taranabileceği veya dizine eklenebileceği garanti edilmese de çoğu durumda, sitenizde site haritasının faydasını görürsünüz ve bunun hiçbir olumsuz etkisi olmaz.

Aşağıdaki durumlarda site haritasına ihtiyacınız olabilir:


Siteniz gerçekten çok büyükse. Sonuç olarak, Arama motorları tarayıcılarının bazı yeni veya kısa süre önce güncellenmiş sayfaları taramayı atlaması muhtemeldir.

Sitenizde diğer sayfalardan yalıtılmış veya birbiriyle fazla bağlantısı olmayan çok sayıda içerik sayfasından oluşan bir arşiv varsa. Sitenizin sayfaları birbirlerine doğal bir şekilde başvuruda bulunmuyorsa arama motorlarının sayfalarınızın bazılarını atlamaması için bunları bir site haritasında listeleyebilirsiniz.

Siteniz yeniyse ve sitenize verilen harici bağlantı sayısı azsa. arama motoru botları ve diğer web tarayıcıları, bağlantıları izleyip bir sayfadan bir başkasına geçerek web sitenizi tarar.

Sonuç olarak arama motorları, başka hiçbir site, sayfalarınıza bağlantı vermiyorsa sayfalarınızı fark etmeyecek ve taramayacaktır.

Siteniz çok sayıda zengin medya içeriğine sahipse (video, resimler) veya arama motoru haber sayfalarında gösterilmesini istiyorsanız arama motorları uygun durumlarda site haritalarındaki diğer ek bilgileri dikkate alabilir.

Aşağıdaki durumlarda bir site haritasına ihtiyacınız olmayabilir:


Siteniz küçük ise yani, sitenizin yaklaşık 500 veya daha az sayfası varsa şuan için site haritasına ihtiyacınız olmayabilir.

Basit bir site barındırma servislerinden birini kullanıyorsanız (Blogger veya Wix gibi). Siteniz, önceden biçimlendirilmiş sayfalar ve gezinme öğeleriyle hızlı bir şekilde oluşturmanıza yardımcı olan bir hizmetteyse, bu hizmet sizin için otomatik olarak site haritası oluşturabilir, sizin herhangi bir şey yapmanıza gerek kalmayabilir. Sayfanızı barındıran hizmet sağlayıcınızın dokümanlarında "sitemap" veya "site haritası" ifadelerinde arama yaparak site haritasının otomatik olarak mı oluşturulduğunu yoksa sizin oluşturmanızın mı gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Siteniz dahili olarak kapsamlı şekilde bağlantılara sahip ise bu şu demektir: Arama motorları ana sayfadan başlayıp bağlantıları izleyerek sitenizdeki tüm önemli sayfaları bulabilir.

Sitenizde çok fazla medya dosyası veya haber makalelerini barındırıyorsanız (video, resim) ve bu dosyaların arama sonuçlarında görünmesini istiyorsanız site haritaları arama motorlarının sitenizdeki video ve resim dosyalarını veya haber makalelerini bulup anlamasına yardımcı olacaktır. Bunların Görseller, Video veya Haber sonuçlarında görünmesini istemiyorsanız site haritasına ihtiyacınız olmayabilir.

Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın...

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski