Blogların Seo Açısından Önemi

 


Günümüzde artık bir çok insanın, bir çok kurumun bir blogu vardır. Bloglar günümüzde bir sosyalleşme aracı durumunda ve çok çeşitli konularda bloglara rastlanmak mümkündür. 


İster kendi blogumuz olsun, isterse profesyonel anlamda hazırlayacağımız bir kurumsal blog olsun, ismi ve marka bilinirliği ve ziyaretçi trafiğini daha da attırmak için arama motoru optimizasyonuna önem vermeliyiz.

Şuanda Ülkemizde ve dünyada en çok kullanılan blog kuşkusuz WordPress’dir. Bunun nedeni aslında çok basittir, Wordpress açık ara Tüm bloglardan daha gelişmiş, gelişmekte olan üstün bir alt yapıya sahip bir sistemdir. En büyük özelliği ise seo için muhteşem ve google tam istediği bir yapıda olmasıdır. 

Bu nedenle genellikle sitemizde wordpress ile ilgili yazılar ve haberlere sıkça rastlayacaksınız. Tüm blogların ortak bir özelliği vardır. Bloglar, sık sık güncelleme gerektiren bir alt yapıya sahiptirler. Blogunuz uzun süre güncellenmediğinde  müdavim ziyaretçilerinizi kaybedersiniz. Mümkünse haftada en az 3 yeni içerik girin. Fakat bu bir çok blog yazarı için mümkün olmamaktadır.

O taktirde haftada bir yazı yazma alışkanlığı edinin. İçerikler konusunda bir başka önemli husus, okuyucularınızın alıştığı zaman aralığını yazmaya devam etmenizdir. 

Örnek olarak; Ben bloğumu yeni açtığımdan dolayı 1 gün veya 2 günde bir makale yazmaya gayret gösteriyorum ve blogu takip edenlerde yavaş yavaş her gün yeni makale olduğunu bilmeye başladılar ve ama amacım şuan düzenli ziyaretçilerimi korumaktır. 

Yani bloglarınıza bazen haftada üç dört içerik girip bazen bir ay boyunca hiç içerik girmemezlik yapmayın belirli bir düzeniniz olsun. Böyle olursa okurlarınız ve sizi takip edenleri kısa süre içinde kaybedersiniz.

Eğer yoğun bir iş temposu ile çalışıyorsanız ve bu yazılarını belli bir periyoda bölmenize engel oluyorsa, yazılarınızın yayın tarihini istediğiniz gelecek zamanlara bölme gibi imkanlarınızda vardır.

Örneğin; Wordpress sisteminde içeriklerinizi ileri bir tarihe yayınlamak üzere ayarlayabilme özelliği mevcuttur. Blog sistemlerin en büyük avantajlarından biride gerekli eklentileri ve ayarları doğru kullanıldığı zaman 10 sn google  botları sitenizi indexleye bilmektedir. Bunun için WORDPRESS temel yapmanız gerekenler;
  • Ayarlar kısmında =>Yazma Bölümünde=>Servisleri Güncelle kısmına
Buradaki ping servislerini koyun hata internete sizin bildiğiniz daha fazla ping servisleri varsa onları’da koyabilirsiniz.

Ping Servisleri

  • http://rpc.pingomatic.com/
  • http://rpc.pingomatic.com
  • http://rpc.twingly.com
  • http://api.feedster.com/ping
  • http://api.moreover.com/RPC2
  • http://api.moreover.com/ping
  • http://www.blogdigger.com/RPC2
  • http://www.blogshares.com/rpc.php
  • http://www.blogsnow.com/ping
  • http://www.blogstreet.com/xrbin/xmlrpc.cgi
  • http://bulkfeeds.net/rpc
  • http://www.newsisfree.com/xmlrpctest.php
  • http://ping.blo.gs/
  • http://ping.feedburner.com
  • http://ping.syndic8.com/xmlrpc.php
  • http://ping.weblogalot.com/rpc.php
  • http://rpc.blogrolling.com/pinger/
  • http://rpc.technorati.com/rpc/ping
  • http://rpc.weblogs.com/RPC2
  • http://www.feedsubmitter.com
  • http://blo.gs/ping.php
  • http://www.pingerati.net
  • http://www.pingmyblog.com
  • http://geourl.org/ping
  • http://ipings.com
  • http://www.weblogalot.com/ping
Ayrıca sizlere wordpress iyi bir eklentisi olan Smart Update Pingler kullanmanızı da tavsiye ederim. Eklenti yazılarınız bir çok aktif kullanımda olan pinger servislerine yollamaktadır. Eklenti, yolladığı pingleri log dosyasında tutuyor. 

Eğer çok yer kaplamasını istemiyorsanız yine Smart Update Pinger eklentisinin ayarlar sayfasından, “Delete Logfile” butonuna tıklayarak tüm geçmişi silebilirsiniz. 

Blogunuzda mutlaka RSS Besleme (Feed) kullanın. Artık insanlar sidebar’da yer alan turuncu renkli besleme butonlarına alıştı ve kullanımı yaygınlaşmakta. Ayrıca blogunuzda feedburner kullanın ve ziyaretçilerinizin  e-posta yoluyla abone olabilmelerine ve e-posta yoluyla yeni içeriklerden haberdar olabilmelerine imkan verin.  

Eğer hazırlanacağınıza blog sistemi bir şirketin subdomain yada bir alt klasör’de oluşturacaksanız. Sadece menüye bağlantı eklemekle yetinmeyin, şirket sitesine mesela “blogdan en çok okunanlar ” gibi bir bölüm hazırlayarak site ziyaretçilerinin  şirket bloguna okumalarına teşvik edin. Böylece site ziyaretçilerinin sitede daha uzun süre kalmalarını sağlamış oluruz. 

Bloglar özellikle şirketler için önemlidir. Çünkü bloglar şirket sitelerinin resmi yüzünü yumuşatan ve potansiyel müşterilerimizden daha sıcak diyalog kurabilmemizi sağlayacaktır. 

Önemli Uyarı!

Genellikle şirket için açılan bloglar’da seo açısından gördüğüm en büyük hata açılan blog klasörüne veya subdomaine isin olarak “blog” konulmasıdır. Yani açılan blog kısmı şöyle oluyor “www.firmaadı.com/blog” burda zaten biz menüde blog kısmı diye link vereceğiz blogumuza burda yapmamız gereken,blogumuzun klasörüne hedeflediğimiz anahtar kelime isme vermemizdir. 

Örnek:www.firmaadı.com/anahtarkelime işte anahtar kelime klasörünüze wordpress kurun!! Seo çalışmalarımızdaki en önemli amaçlarımızdan birisi, ziyaretçileri mümkün oldukça sitenizde uzun tutmak ve mümkün olduğunca çok sayfamızı ziyaret etmelerini sağlamaktır. Dolayısıyla blogunuz da bu amaca hizmet eden tüm unsurları kullanın. 

Wordpress bu konuda oldukça başarılıdır, sitenizin altına “bezer yazılar ” kısmı koyabileceğiniz  ”wordpress related posts”  eklentisini mutlaka kullanmanız gereklidir. 

Bu eklentiyi kullanmamızın amacı, siz bu yazıyı okuduktan sonra altta sıralayacağımız  konuyla ilgili farklı içerikler kısmını dikkat eden ziyaretçi bu içeriklerde mutlaka dolaşacak ve sitenizde kalacağı süre Artacaktır!!! Bunun haricinde yine wordpress eklentilerinden biri olan postview yani en çok okunanlar eklentisini yan menüde barda kullanmanızı tavsiye ederim. 

İnsanlar çoğunluk nereye ise bizde oraya zihniyetindedir. Bu sebeple yan menüye koyacağınız çok okunanlar yazınızda 1000 kere okunmuş bir yazı gören ziyaretçi bu yazıda ne var diye ilgisi çekecek ve okumak isteyebilmektir!! Bu konuda daha bir çok wordpress değişik eklentisi mevcuttur. 

İleride bunları tek tek ayrıntılı anlatmayı düşünüyorum.. Blogunuzda sosyal medyanın tanıtım imkanlarından da yararlanın. İçerikleriniz altına sosyal medya ve sosyal imleme sitelerinin paylaşım butonlarını koymayı ihmal etmeyin. 

Bu konuda sizlere “Social Sharing” kullanmanızı tavsiye ederim. Profesyonel seo‘da kullandığım bu eklenti hem yazıların altında sadece ve güzel gözüküyor hemde istediğim bütün özellikleri bana fazlasıyla vermiş durumdadır.

Gelelim Blogların Dezavantajına

Aslında bloglar seo açısında bir dezavantajı yoktur. Ama kötü niyetli kişiler joomla, wordpress gibi sitelerin devamlı bir açığını aramaktalar ve bulduklarında da binlerce joomla tabanlı siteleri istedikleri gibi girim hackleye bilmektedirler. 

Kısaca şunu anlatmak istiyorum eğer wordpress kullanacaksanız kesinlikle GÜVENİLİR bir hosting firması ile anlaşmanız şarttır. Yoksa birisi gelir servera bi tane “shell scrip” yada  ”sql injektion” gibi daha saya bileceğim bir çok yazılımla rahatlıkla wp-confing.php dosyanızı çeker ve bütün data bilgilerini alabilir. 

Bu konuları bilenler iyi bilir fazla bu konularda detaya girmek istemiyorum. 

Sonuç olarak blog kurmadan önce  hosting firmanızın güvenliğinden emin olun!!

Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın...

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski