Seo Sözlüğü

HTTP Sunucu Durum/Hata Kodları

HTTP Durum Kodları :

Tarayıcı ve sunucu arasındaki işlemlerin arka planını gösteren kodlardır. Durum kodları ile tarayıcı ve sunucu arasındaki iletişim sağlanır. Böylece her şeyin düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığını görebilirsiniz. Sitenizi geliştirmek için durum kodlarını rutin olarak kontrol etmeniz gerekmektedir.

301 Yönlendirmesi :

Genellikle bir web sitesinin URL'i değiştirildiğinde o linke ait tüm link juice ve değerlerin değer kaybetmeden taşınabilmesi için yapılan kalıcı yönlendirmedir.

302 Yönlendirmesi :

Geçici yönlendirme anlamına gelen 302 yönlendirmesi genellikle site bakıma alındığında verilen yanıt kodlarındandır. Aynı sayfa bir süre sonra tekrar açılacaktır. 302 yönlendirmesi ile link juice geçişi yeni sayfaya sağlanamaz.

307 Yönlendirmesi :

Geçici olarak yönlendirme için kullanılan 307 redirect; bir kaynağın ya da sayfanın kalıcı değil; geçici olarak başka bir kaynağa yönlendirilmesidir. 302 redirectten faklı olarak; 302 geçici olarak taşındı mesajı verirken; 307 geçici olarak yeniden gönder mesajı iletir.

400 Bad Request:

400 Kötü İstek hatası, sunucuya gönderilen isteğin yanlış olduğunu ve sunucunun anlayamadığını belirten bir HTTP durum kodudur.

401 Unauthorized :

İsteğin, hedef kaynak için geçerli kimlik doğrulama bilgileri bulunmadığından uygulanmadığını belirtir.

403 Forbidden :

İstemci, isteği aynı kimlik bilgileriyle tekrarlamamalıdır. İstemci, isteği yeni veya farklı kimlik bilgileriyle tekrarlayabilir. Sunucu isteğin yerine getirilmediğini açıklamak istiyorsa, reddin nedenini istemciye açıklamalıdır. Sunucu bu bilgiyi istemciye sunmak istemezse, 403 yerine 404 durum kodu kullanabilir.

404 Not Found :

Bir kullanıcının web sitesinde olmayan bir sayfaya ulaşmaya çalıştığında görüntülenen ve 404 hata kodu veren sayfalara 404 hata sayfaları denir. 404 hata sayfaları mutlaka 404 hata kodu döndürmelidir. Böylelikle sitenizde çalışmayan sayfaları tespit edebilir ve arama botları sitenizde bulunan hata sayfalarını taramak ile vakit kaybetmez ve özgün sayfalarınızı kolaylıkla keşfedebilirsiniz.

500 Server Error :

500 Sunucu Hatası sunucunun, isteği yerine getirmesini engelleyen bir durumla karşılaştığını belirtir. Daha uygun bir mesaj bulunamadında verilen genel bir hata mesajıdır.

503 Service Unavailable :

Sunucunun aşırı yüklenmesi veya bakımı nedeniyle isteği yerine getiremediğini belirtir. 503 durum kodu aynı zamanda arama motorlarının kısa bir süre sonra tekrar geri gelmesini belirtir çünkü sayfa veya site yalnızca kısa bir süre için kapalı kalacaktır

A

A/B Testi :

Bir uygulamanın ya da web sayfasının iki farklı sürümünü karşılaştırmalı olarak test etme işlemidir. Performans ölçmek ve değerlendirme yapmak için kullanılır.

AJAX :

Asynchronous JavaScript and XML'in kısaltması olan AJAX, ihtiyaç olan veriyi dinamik olarak kullanıcıya sunar. AJAX, arka planda çalışarak sunucu ile bağlantı kurar ve sayfanın hızlıca güncellenmesini sağlar. En fazla kullanıldığı alanlar ise; formlar, değerlendirmeler, filtrelemeler gibi hızlı yanıt alınması gereken işlemlerdir.

Algoritma :

Bir problem karşısında izlenecek çözüm yoluna algoritma denir. Her algoritmanın bir başlangıç ve bitiş noktası bulunur. Bir amaç için oluşturulan komut dizinleri de algoritma örneğidir.

AMP :

Açılımı Accelerated Mobile Pages olan AMP, Google yönergelerine göre doğrulanmış sayfaların Google ön belleğine alınması ile mobil sayfaların daha hızlı açılmasını sağlayan bir kodlama yöntemidir.

Anahtar Kelime (Keyword) :

SEO stratejinizin temelini oluşturan anahtar kelimeler, web sitenizin ne ile ilgili olduğunu kullanıcı ve arama motoru botlarına anlatan kelime ya da kelime öbekleridir. Yapılan arama sorgusunun, alakalı sayfa ile eşleşmesi, içeriğinizdeki anahtar kelime kullanımı ile doğrudan ilgilidir. Anahtar kelimelerin yanlış bir stratejide kullanılması ise negatif bir etki bırakacaktır.

Anahtar Kelime Yoğunluğu :

Belirlenen anahtar kelimeyi, bir sayfadaki kullanım miktarıdır. Sayfadaki kelime sayısı ile kullanılan anahtar kelimenin birbirine oranı ile ölçülür.

Anchor Text :

İçeriğin içinde yer alan bir kelime veya kelime öbeğinden verilen tıklabilir bağlantılara anchor text denir.

Arama Sorgusu :

Kulanıcıların arama motorlarında arattığı kelime ya da kelime gruplarına arama sorgusu denir. Aratılan her terim bir arama sorgusudur.

Aranma Hacmi :

Bir kelime ya da kelime grubunun toplam aranma sayısıdır. ÖR: Aranma hacmi 100 bin olan bir kelime, arama motorunda 100 bin kez ayrı ayrı aratılmıştır.

ASO :

APP Store Optimization kısaca ASO; mobil uygulamaların optimize edilmesini kapsayan ve uygulamanın uygulama mağazalarının arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlayan çalışmaların tümünü kapsar.

Average Visit Duration :

Türkçe karşılığı ortalama ziyaret süresidir. Bir web sitesi ziyaretçilerinin oturumlarında geçirdikleri ortalama süreyi gösteren veridir.

B

B2B :

''Business To Business" yani işletmeden işletmeye (b2b) bir işletmenin diğeriyle ticari işlem yaptığı bir durumdur. Firmalar arası yapılan ticaret, pazarlama ve satış çalışmalarını kapsar.

B2C :

“Business To Customer” yani işletmeden müşteriye (b2c) bir işletmenin doğrudan müşteriye ticari işlem yaptığı bir durumdur. Son yıllarda en çok kullanılan e-ticaret yöntemidir diyebiliriz. B2C modelindeki işletmeler ürün ya da hizmetlerini sitelerinde sunarak müşterilere doğrudan satış yapmaktadırlar.

Backlink :

Bir web sitesine başka web sitelerinden gelen linklere denir. Backlink alınan sitenin domain reytingi ne kadar yüksek ve içeriğiniz ile alakalı ise sitenizin değerine o kadar katkı yapar. Site dışında oluşan iyi bir link inşası, SEO'nun önemli kriterlerinden birisidir.

Black Hat SEO :

Etik olmayan ve illegal yöntemler ile yapılan SEO çalışmalarına verilen isimdir. Uzun süreli başarı sağlaması mümkün değildir. Fark edildiği zaman, arama motorları tarafından ağır ve kalıcı olacak cezalandırılır.

Bounce Rate :

Bounce rate; diğer adıyla hemen çıkma oranı; web sitesi ziyaretçilerinin ulaştıkları sayfadan bir başka sayfaya geçmeden siteden ayrılma yüzdesini veren bir metriktir. Hemen çıkma oranlarının yüksek olması ziyaretçilerin siteye geldiklerinde bir başka sayfaya geçmeden ve sitede yeterli zamanı geçirmeden siteden çıktıklarını gösterir.

Bot - Web Crawler (Spider) :

Spider, robot, crawler, örümcek gibi isimlendirilen arama motoru botları, web sitelerini tarayarak bilgi toplayan yazılımlardır. Komutlar aracılığı ile verilen görevleri organik bir canlının yapamayacağı hızda yaparak internet dünyasının en önemli parçalarını oluştururlar.

Breadcrumb :

Kullanıcıların ve arama motoru botlarının web sitesinde daha hızlı ve kolay bir biçimde gezinmesini sağlayarak, site içi navigasyon görevi görürler. Site hiyerarşisini ve kullanıcının sitenin neresinde olduğunu anlaması için oldukça önemlidir.

C

Cache (Önbellekleme) :

Verilerin daha sonradan kullanılmak üzere depolanmasıdır. Bir web sitesine girdiğinizde cache işlemi yapıldıysa, belirli bir süre zarfında o siteye tekrardan girildiğinde cache'lenen verinin kopyası yüklenir ve sunucu yükü hafifletilir. Böylece sayfalar çok daha hızlı açılır.

Call to Aciton :

Özellikle içerik alanında kullanılan bir terimdir. Bu terim ziyaretçileri harekete geçirici ve satın almaya teşvik edici cümle yapıları için kullanılır.

Canonical Etiketi:

Benzer içerikli sayfalarımız veya oluşturmak zorunda kaldığımız (parametre, mobil vb.) sayfalarımızı tek bir url olarak değerlendirilmesini sağlamak amacıyla temsil edilen url'i standart sayfa olarak belirtilmesidir.

CCTLD :

Web sitesinin sahip olduğu domainde yer alan ülke kodudur. Açılımı, Country-Code Top Level Domain'dir. ÖR: www.sempeak.de ya da www.sempeak.co.uk

CDN :

Content Delivery Network'un kısaltılmışı olan CDN, içerik dağıtım ağı anlamına gelir. Kullanıcılara en yakın sunucudan veri göndererek web sitesi içeriklerine çok daha hızlı ulaşılmasını sağlar. Statik dosyalar biriktiğinde sunucu zorlanır ve site performansı düşer. CDN ise görsel ve video gibi statik dosyaları sunucuya yük olmadan kullanıcıya sunar.

Cloaking :

Gerçek kullanıcılar için farklı, google botları için farklı sayfalar hazırlanmasıdır. Kullanıcılar bu sayfalara girdiklerinde hem içerik hem görsel olarak farklılıklar görür. Google gözünde ise anti SEO yapılarak veya normalde olmayan içerik girilerek farklı kelimelerden de ziyaretçi gelmesi hedeflenmiştir.

Content :

İçerik olarak tanımlanır. Site içerisinde bulunan tüm metinler content olarak tanımlanır.

Conversion Rate :

Türkçesi "Dönüşüm Oranı" olan conversion rate; sitenizi ziyaret eden kullanıcılardan istenilen davranışı sergileyenlerin oranıdır. Satın alma, bültene abone olma, sepete ekleme vb. gibi kıstaslar alınabilir.

Cookie (Çerezler) :

Ziyaret edilen web sitesinin bilgisayarınızı tanımak ve tekrardan okumak üzere yolladığı dosyalardır. Belirli bir süre içerisinde tekrar girildiğinde site sizi hatırlar ve gezinmenizde kolaylık sağlayabilir. Kullanıcıların site gezinti geçmişleri depolanarak kişiye özel ilgi çekebilecek reklamlar çıkartabilirler. Kullanıcılar tekrardan oturum açmak zorunda kalmaz.

CRO :

Conversion Rate Optimization kısa halidir. Dönüşüm Oranı Optimizasyonu olarak Türkçe'ye çevrilir. Siteye gelen kullanıcıların istenilen davranışları sergilemesi için yapılan iyileştirme çalışmalarıdır. Kullanıcıyı kâra dönüştürmek, potansiyeli arttırmak da diyebiliriz. E-ticaret siteleri için oldukça önemli bir çalışmadır.

CSS :

Uzun hali "Cascading Style Sheets" yani "Basamaklı Stil Sayfası" demektir. HTML ile birlikte kullanılan CSS, web sayfasının görsel olarak istenilen biçime sokulması için kullanılır. Renk, yazı tipi, arka plan, boyutlandırma, hizalama gibi işlemler yapılabilir.

CSS Sprite :

Web sitesinde kullanılan görselleri tek bir dosyada birleştirme işlemidir. Bu şekilde görseller, sunucu istek sayısı azaltılarak tek bir dosyadan çağrılır ve daha hızlı yükleme gerçekleşir.

CTR (Click Through Rate) :

Tıklanma Oranı, web sitesinde görüntülenen reklamların görüntülenme sayısı ile tıklanma sayısının birbirine oranıdır. ÖR: 100 kez görüntülenen bir reklamın 20 kez tıklanması sonucu CTR oranı %20'dir.

D

Data (Veri) :

Data, internet ortamındaki en basit tanımı ile bilgi demektir. Basılı ya da dijital ortamda kayıt altına alınan bilgiler verileri oluşturur.

De-Index :

İndekslenen bir sayfanın, arama motorları tarafından indeksten kaldırılması işlemidir. Bir sayfanın dizinini kaldırdığınızda, arama motoruna sayfanın indekslenmemesi gerektiğini iletmiş oluruz ve artık o sayfayı dizine eklemez.

Disavow Links (Google Link Reddetme) :

Sitemize gelen istenmeyen bağlantıları (sitenize zarar vereceğini düşündüğünüz linkleri, alakasız sayfalar, spam siteler) Google'a bildirerek zararlı backlink'lerin ortadan kaldırılması işlemidir.

Dizin :

Dizin, bir kategorizasyon biçimidir. Birbirleriyle alakalı dosyalar ve materyaller aynı dizin altında toplanarak kolay bir şekilde ulaşılabilir ve organize edilebilirler. Dizinin altına alt klasörler açılarak daha geniş ve detaylı hiyerarşiler oluşturulabilir.

Dofollow :

Bir web sitesinden diğerine verilen bağlantı linkinin, güvenilir bir referans olduğunu arama motoruna belirtilmesidir. Dofollow link ile çıkış yaptığımızda, link verdiğimiz web sitesine kefil olup, arama motoru botlarını o siteye yönlendirmiş oluruz.

Domain İsmi (Alan Adı) :

İnternet kullanıcılarının web sitenize erişebilecekleri adrestir. Internetteki bilgisayarları bulmak ve tanımlamak için bir domain kullanılır. Bilgisayarlar, bir dizi sayı olan IP adreslerini kullanır. Ancak, insanların sayı dizelerini hatırlaması zordur. Bu nedenle IP adreslerini kullanmak yerine web sitelerini tanımlamak için alan adları kullanılır.

Domain Otoritesi :

Web sitelerinin arama motorlarındaki sıralamasını etkileyen domain otoritesi, 1'den 100'e kadar giden bir puanlama sistemidir. Siteniz SEO kriterlerine ne kadar uygunsa domain otoritesi de o kadar yüksek olur. Sitenin bütün sayfalarının değeri ölçülerek ortak bir puanlama yapılır.

Door Way Page :

Arama motoru sıralamasında üst sıralara çıkarılacak ana siteyi beslemek için başka site ve sayfaları kullanmaktır. Köprü Sayfalar olarak da adlandırılır. ÖR: Yeni bir site açıp, birkaç sahte içerik ekledikten sonra ana siteye yönlendirmek ya da çok fazla linklemenin ve yanlış yönlendirmelerin yapıldığı spam, torrent siteleri.

Dwell Time :

Sayfada kalma zamanını ifade eder. Arama sonucuna tıkladıktan sonra tekrardan arama motoru sonuçlarına geri dönme süresidir. İçeriğin uzunluğu ve kalitesi, sitenin tasarımı gibi birçok unsur etkileyebilir.

E

External Link (Dış Bağlantılar) :

Bir web sitesinin farklı bir siteye bağlantı vermesi veya almasıdır. Sitenize gelen dış linklerin, otoritesi yüksek sitelerden gelmesi, sitenizin değerini ve bilinirliğini arttırır. Kötü sitelerden dış link almak ve link çıkışı ise yapmak web sitenize zarar verebilir.

F

Favicon :

Web sitenizi temsil eden küçük simgedir. Tarayıcının yukarısında yer alan sekmeler kısmında gözükür. Sitenizin fark edilmesine yardımcı olur, akılda kalıcılığı arttırır.

Featured Snippet (Zero Position) :

Arama sonuçlarında sıralamanın üstünde yer alan kutu içerisindeki alana denir. Arama sorgusu ile ilgili nitelikli sayfayı kutuya yerleştiren Google, bu şekilde kullanıcının aradığı cevaba hızlıca ulaşmasını sağlar. Sayfa URL'ini ve sorgu ile alakalı özet bilgi içerir.

First Meaningful Paint (İlk Anlamlı Boya) :

Sayfanın ana içeriğinin ne zaman görünür olduğunu gösteren süredir. First Meaningful Paint puanınız ne kadar düşükse, sayfanın ana içeriğini görüntülemek o kadar hızlı olur

G

Gizli Anlamsal İndeksleme (LSI) :

Uzun hali Latent Semantic Indexing'dir. Anahtar kelimeler ve metinde geçen diğer kelimeler arasındaki anlamsal ilişkiyi tespit eder. Birbirine yakın ve ilişkili terimleri algılayarak içeriğin olduğu sayfayı ön plana çıkartır. Kullanıcının arama niyetini, ne bulmak istediğini ve içeriğin hangi ihtiyaca yönelik olduğunu bulmaya çalışır.
ÖR:
Anahtar kelimesi "akıllı telefon" olan bir içeriğin semantik kelimeleri ''uygulama, veri paketi, kamera" gibi sözcükler olabilir.

Google Ads :

Google'ın reklam servisidir. Kullanıcıların arama sorgularını ve gezindikleri siteleri dikkate alarak göstereceği reklamları filtreler. Ücretlendirme sistemi ise verdiğiniz reklamın görünmesi veya tıklanmasına bağlı değişkenlik gösterir.

Google Analytics :

SEO, Google Ads, CRO için istatistikler ve detaylı bilgiler sağlayan herkesin kullanımına açık bir analiz servisidir. Google Analytics'e kayıp olup site adresinizi ekleyerek ve aldığınız kodu sitenize girerek bu hizmeti kullanabilirsiniz.Siteniz ile ilgili bütün trafik verilerine, detaylı olarak Analytics ile ulaşabilirsiniz.

Google BERT :

Kullanıcılar tarafından aratılan sorgularının gerçek amacını ve niyetini tespit etmek için geliştirilmiştir. Google BERT ile günlük doğal konuşma dili ile yapılan aramaların, daha iyi sonuçlar ile karşılaşmasını sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bu güncelleme ile long tail anahtar kelimelerin önemi artmaktadır.

Google Hummingbird :

Sorulara en iyi yanıtı veren içerikleri kullanıcılara çıkartmayı hedefleyen Google algoritmasıdır. Direkt anahtar kelime odağı yerine semantik kelimelere ve kelime anlamlarına önem verir. Organik arama sonuçlarına daha iyi reaksiyon vermeyi amaçlamıştır.

Google Panda :

Kaliteyi içeriğe sahip sayfaları üst sıralara taşıyarak, zayıf olanları alt sıralara düşüren, arama sonuçlarına doğrudan etki eden Google algoritmasıdır. İçeriklerinizin özgünlüğünü, genel anlam yapısını, anahtar kelime kullanımı gibi kriterlerini inceleyerek içerik kalitesini belirler.

Google Possum :

Lokal aramaları iyileştirmek için yayınlanan Google algoritmasıdır. İşletmelerin yerel sıralamalardaki düşüşlerini engellemeyi hedefler. Google, arama yapan kullanıcının konumuna bağlı olarak filtreleme yapabilmektedir.

Google Fred :

Domain değeri düşük ancak geliri fazla olan sitelerin trafik kaybemesine neden olan Fred algoritması, sadece reklam yoluyla para kazanmak için tasarlanmış siteleri tespit etmek amacıyla yayınlanmıştır. Bu güncelleme ile bu sitelerdeki içerik kalitesinin arttırılmasını şart koymuştur. Google Fred algoritmasından etkilenen web sitelerinin çoğunluğu büyük miktarda reklam içeren sitelerdir.

Google Panda Algoritması :

Google'nin içerik algoritmalarından bir tanesidir. Google Panda, kaliteli içeriği ödüllendirmeyi ve düşük kaliteli ya da aldatıcı içeriğin SERP'lerde gösterilmesini engellemesidir. İçerik kalitesi kötü olan web siteleri, bu algoritmaya göre arama sonucu sayfalarında pozisyonlarını kaybederler.

Google Pigeon :

Google, bu yeni algoritmanın mesafe ve konum sıralama parametrelerini geliştirdiğini belirterek, yerel aramalar için daha yararlı, alakalı ve doğru arama sonuçları sağlar. Pigeon, organik ve yerel arama sonuçları arasındaki bağları güçlendirmesi ve Google ile Google Haritalar servisi arasındaki arama sonuçları farkını pozitif yönde değiştirmesi için yayınlanmıştır.

Google Pirate :

Korsan yayın yapan sitelerin şikayet edilmesi durumunda, telif hakkı ihlalini göz önüne alarak bu siteleri cezalandırır ve arama sonucu sayfasından kaldırır.

Google Penguen Algoritması :

Penguin algoritması backlinkleri analiz etmek için yayınlanmıştır. Düşük domain reytingi, kalitesiz içerik, spam ve paravan sayfalar gibi sitelerden gelen linkleri kontrol ederek kalite standartına uygun değilse siteleri sıralamada geriye düşürür. Link spamının önüne geçmek için oluşturulmuştur.

Google Search Console :

Web sitenizin Google'daki arama sonuçlarındaki varlığını izlemenize, sürdürmenize ve sorun gidermenize yardımcı olan ücretsiz bir Google hizmetidir.

Google Tag Manager :

Google Tag Manager, Google tarafından web sitelerinde ziyaretçi davranışını kaydetmek ve yönetmek için kullanılan farklı türdeki kodları, merkezi olarak yöneten ve yayınlayan bir araçtır.

Görsel Alt Tag :

Görsel alt etiketi ve görsellerin başlıkları, arama motorlarının sayfalarınızda bulunan ilgili görselleri daha kolay tespit edebilmesi anlamına gelmektedir. Bir diğer deyişle arama motorları görselleri tanımlarken alt etiketinde belirtilen bilgilerden yararlanır. Bu nedenle alt etiketi, başlığı ve arama sonuçları arasında önemli bir bağ bulunmaktadır.

Görsel Optimizasyonu :

Görsel optimizasyonu, klasik arama ve görsel arama sonuçlarında daha etkin kullanıcı deneyimi, sayfalarınızın hızlı yüklenmesini ve sıralamalarda yukarı çıkmanız da dahil olmak üzere birçok avantaj sağlar. Görselleriniz özgün ve kaliteli, düşük boyutlu ve açıklayıcı sade başlık ve alt etikete sahip olmalıdır.

Gray Hat SEO :

Gray Hat SEO, White Hat SEO'dan daha riskli bir SEO uygulamasıdır. Ancak sitenizin arama motorlarından yasaklanmasına neden olup olmayacağı belli değildir. Genel olarak, Gri Şapka SEO uygulamaları ne Siyah Şapka ne de Beyaz Şapka kategorisine girmez, çünkü ilgili kriterler belirli değildir.

H

Heading Etiketleri :

HTML başlık etiketleri, sayfanın ana başlığını ve alt başlıklarını içeriğin geri kalanından ayırmak için kullanılır. Önem derecesine göre H1'den başlayarak H6'ya kadar numaralandırılır.

Hosting :

İnternet sitesine ait dökümanların, görsellerin ve sayfalarının, kullanıcılara iletilmesini sağlayan bilgisayarlarda saklanmasıdır. Hosting hizmeti, sunucular üzerinden sağlanır. Bu bilgisayarların her dakika açık ve ulaşılabilir olması gerekmektedir.

Hreflang Dil Etiketi :

Hreflang dil etiketi; yabancı dil seçenekli sitelerde, bölgesel arama sonuçlarında doğru dilin gösterilmesini sağlayan bir yöntemdir. Hedeflenen dil ve ülke kodlarının HTML kaynak koduna eklenmesi ile aktif hale gelir. Bu sayede arama motoru botları, belirtilen dil seçeneğine göre hareket eder.

Htaccess Dosyası :

.htaccess, sunucudan bağımsız bir yönetim sağlayan, ayrı bir server tarafından desteklenen bir yapılandırma dosyasıdır.

HTML :

HTML, bir web sitesi oluşturulmasını sağlamak için tasarlanmış bir bilgisayar dilidir. HyperText Markup Language'in baş harflerinden oluşur.

HTML Lang Etiketi :

Web sitesi sayfalarında kullanılan HTML dilini belirtmek için kullanılr. Arama motoru botları da bu dile göre hareket eder ve gerekli işlemleri yapar.

HTTP :

HyperText Transfer Protocol'ün kısaltılmışıdır. Web üzerindeki sistemler arasında iletişimi sağlayan bir uygulama protokolüdür. Sitelerin adres kısmında yer alır ve web sitelerinin bu protokele bağlı kaldıkları görülür. Kullanıcılar bir sayfaya girdiklerinde, erişim isteğini HTTP ile gerçekleştirirler.

HTTPS :

Secure Hypertext Transfer Protocol demektir. HTTP protokolünün güvenliği arttırılmış halidir. Bilgileri şifreli olarak servis eden güvenlik işlemidir. SSL sertifikası ile alınabilir.

I-İ

Index :

Arama motoru botlarının, bir web sitesinin sayfalarını tarayarak bilgi edinmesi ve verileri dizine ekleyerek tanıyıp saklamasıdır.

Infinite Scroll :

Kullanıcı sayfayı aşağı kaydırdıkça içeriği sürekli yükleyen ve sayfalandırma ihtiyacını ortadan kaldıran bir web tasarım tekniğidir.

Internal Link (İç Linkler) :

Site içi bağlantılar ya da site içi linkleme olarak tanımlayabiiriz. Site içi link akışını düzenli ve doğru kullanmak, kullanıcılar açısından site içi dolaşım kolaylığını ve sitede kalma süresini arttırırken aynı zamanda arama motorlarının sitede bulunan diğer bağlantılara kolayca ulaşmasına olanak sağlar.

IP Adresi :

İnternet ve bilgisayar ağlarına bağlı cihazların, bulundukları ağ üzerinden birbirleri arasında veri alışverişi yaptıkları adrestir.

K

Kırık Link :

Daha öncesinde sitede yer alan, ancak herhangi bir sebepten dolayı ulaşılamayan link adreslerini ifade eder.

Kopya İçerik (Duplicate Content) :

Sitedeki her sayfa arama motorları tarafından belirli puanlar aracılığı ile ayrıştırılır, bu nedenle içeriği aynı olan ve birbirinin aynısını tekrarlayan sayfaların olması duplicate content olarak algılanır. Birbirine benzeyen ya da aynı olan içeriklere kopya içerik denir.

Kullanıcı Arayüzü (User İnterface) :

UI, kullanıcı deneyiminin somut tasarım kısmını ifade eder. İyi bir kullanıcı arayüzü, kullanıcının yazılım veya donanım ile doğal ve sezgisel bir şekilde etkileşime girmesini sağlayan "kullanıcı dostu" bir deneyim sunar.

Kullanıcı Deneyimi (User Experience) :

UX, bir kullanıcının web sitesindeki ya da uygulamada edindiği deneyimi, onunla nasıl etkileşimde bulunduğudur. Kişinin belirli bir ürünü, sistemi veya hizmeti kullanma konusundaki duygu ve tutumlarıdır.

Kullanıcı Dostu Web Sitesi :

Web sitesinin kullanıcılara yönelik dizayn edilmesi ve yapılandırılmasıdır. Tasarım, içerik, site hızı gibi maddelerin ziyaretçi odaklı optimize eden sitelere kullanıcı dostu siteler denir.

L

Landing Page :

Bir kampanyayı, belirli bir konuyu veya spesifik bir ürünü barındıran özel olarak hazırlanmış sayfalardır. Reklam kampanyaları ve sosyal medya kampanyaları ile kullanıcılar bu sayfaya yönlendirilir ve ziyaretçilerden geri dönüşüm sağlanır.

Lazy Load :

Sayfa kaynağında yer alan bir öğenin gereksinim duyulmadığı takdirde çağrılmamasıdır. Büyük boyutlu sitelerde (görsel boyutları, sayfa sayısı ve boyutu) sayfaların hızını arttırarak performans iyileştirmesi sağlar. Sayfadaki öğeleri, tek bir seferde yüklemeye çalışmak yerine kullanıcı sayfada aşağı doğru indikçe çağırıp yükler.

Link :

Türkçe karşılığı "bağlantı"dır. Web sitelerinin kendi içerisinde ya da başka sitelerle birbirine bağlayan HTML kodlarına denir. Linkler, internet dünyasındaki köprüler olarak tanımlanabilir.

Link İnşası :

Arama motoru botlarına ve ziyaretçilere site içi ve site dışı olmak üzere 2 farklı şekilde yol göstermektir. Site içi link inşası üzerine çalışırken birbirlerine bağlanan sayfaların alakalı olmasına dikkat edilmelidir.
Site dışı link inşasında ise referans alınan sitenin ilgili ve güçlü bir konumda olması oldukça önemlidir. Ek olarak dışarıdan gelen bağlantılarda hangi kelime üzerinden link alındığı da arama motoru botlarının sayfalarınız ile ilgili bağlantı kurmasında büyük bir pay tutar

Log Dosyası :

Web sitesi log dosyaları, yapılan tüm aktivitelerin kayıt altına alındığı yerdir. Log kaydı ile tüm işlemler depolanır ve ileri seviye SEO çalışmaları için log analizi yapılabilir.

Local SEO :

Yerel işletmeler için uygulanan Google algoritmaları baz alınarak yapılan optimizasyonlardır. Belirli bir bölgeye özgü olan SERP sonuçlarında pozisyan kazanmak için yapılır

Long Tail Keyword :

3 kelimeden uzun olan anahtar kelimelerdir. Genel olarak daha detaylı arama yapan kullanıcılara hitap eder. Günlük konuşma dili ile yapılan aramaların çoğunluğu long tail anahtar kelimelerdir.

M

Meta Description :

Meta Description etiketi, sayfa içi kısa açıklamaların bulunduğu, arama sonuçlarında çıkan ve URL’lerin alt kısmında görünen alandır. Kullanıcılara, her sayfanın içeriğine ilişkin kısa bir özet sağlamanın en iyi yoludur. Doğru meta açıklamaları sitenizin tıklanma oranını arttırmaya yardımcı olur. Arama sayfası sonuçlarında görülen meta description, kullanıcıların sayfa ile ilgili bilgi alabilmek adına göz attıkları en önemli meta tag'lerden birisidir.

Meta Tag :

Meta tag'ler, kullanıcılara ve arama motoru botlarına sayfanın içeriği ve yapısı hakkında kısa bilgiler sunan etiketlerdir. HTML kodlarının içerisine yerleştirilir.

Metrik :

Web sitesi ile ilgili bütün verilerin somut ölçümleridir. Raporlama yapma aşamasında ve web sitesi ile ilgili strateji geliştirme konusunda metrikler oldukça yol gösterici olurlar.

N

Niş (Niche) :

Spesifik ihtiyaçları olan, istekleri farklı tüketici grubuna daha iyi yaklaşabilmek amacıyla geliştiren hedeflere verilen isimdir. Kısaca hedef kitlenin küçültülmesi ile özel bir kullanıcı kitlesine hitap edilmesidir.

Noarchive Tag :

Bir sayfanın önbelleğe alınmış halinin gösterilmesini önlemek için kullanılır.
ÖR: <meta name=”robots” content=”noarchive” />

Nofollow :

Nofollow etiketi, arama motorlarına bağlantıyı yok saymasını söyler. Sitenizde bulunan bir dış bağlantıya kefil olmadığınızı belirtir.

Noimageindex :

Web sitesi sayfasında kullanılan görsellerin, Google tarafından indekslenmesini önler. Eğer görseller dış kaynaktan alınıyor ise indekslenebilir.
ÖR: <meta name=”robots” content=”noimageindex” />

Noindex :

Noindex, arama motorlarına söz konusu sayfayı arama sonuçları listesine eklememesini önermek için bir web sayfasının HTML kaynak koduna eklenebilen bir meta etikettir. Tüm web sitesini ya da belirlediğiniz sayfaların indekslenmemesi için bu etiketi kullanmalısınız.

Noopener :

Zararlı bağlantıların web sitesine zarar vermesini önlemek için kullanılan bir güvenlik düzeltmesidir. rel = ”noopener”, yeni bir tarayıcı sekmesinde açılmak üzere seçilen tüm WordPress bağlantılarına eklenen bir HTML kodudur.
Bir web sayfasında target="_blank" özelliğine sahip bağlantılara tıkladığınızda ya da bir bağlantı window.open() ile açıldığında, otomatik olarak farklı bir sayfada açılır. Bu yeni sayfa, kendisini açan sayfanın bilgilerine erişebilir ve kontrol edebilir. Bu durumda bir güvenlik açığı oluşturmaktadır. Noopener ile yeni açılan sayfa, bir önceki sayfa ile ilgili bilgi alamıyor. Aynı zamanda “rel = noopener” Javascript kullanımını engelleyen talimattır.

Nosnippet Etiketi :

Sorgu sonuçlarında istediğiniz sayfa ile ilgili video önizlemesi ya da yazılı bir metin snippet'inin gösterilmemesi için Google botuna verilen talimattır.
ÖR: <meta name="robots" content="nosnippet"> ile devre dışı bırakabilirsiniz.

Notranslate Etiketi :

Arama sonucu sayfalarında karşımıza çıkan "bu sayfanın çevirisini yap" uyarısını engellemek için kullanılır.
ÖR: <meta name=”robots” content=”notranslate” />

O-Ö

Off Page (Site Dışı Seo) :

Off - Page SEO, arama motoru sonuç sayfalarındaki pozisyonları iyileştirmek için web sitesinin dışında yapılan tüm optimizasyonları içerir. Link inşası bunun büyük bir parçasıdır. Ancak backlinkler dışında kalan diğer çalışmalarda (sosyal medya vb.) site dışı SEO kapsamına girmektedir.

On Page (Site İçi Seo) :

On Page SEO, arama motorlarında daha üst sıralarda yer alabilmesine yardımcı olmak için web sayfalarını 'optimize etme' çalışmasını ifade eder. Hedefi sitenize gelen organik trafiği artırmaktır. Web sitesinin içerik ve teknik olarak iyileştirilmesidir.

Open Graph Etiketleri :

Open Graph meta etiketleri, URL'lerin sosyal medyada paylaşıldığında nasıl görüntüleneceğini kontrol eden kod parçacıklarıdır. Bunlar Facebook’un Open Graph protokolünün bir parçasıdır ve ayrıca LinkedIn ve Twitter da dahil olmak üzere diğer sosyal medya siteleri tarafından kullanılır (Twitter Cards yoksa).

Organik Arama (Search) :

Arama terimlerinin, reklam ya da sponsor olmadan arama motorlarının sorgu sayfasına direkt olarak yazılıp aratılmasıdır. Google ya da başka bir arama motorunda aratılan her bir arama sorgusunun sonucunda, reklamların altında görünen bağlantıların listesi "organik sonuçlar" olarak tanımlanır.

Organik Trafik :

Organik trafik, arama sonuçları sonucunda web sitenize gelen ziyaretçileri tanımlamak için kullanılır. Genellikle non-paid (ücretsiz trafik) anlamına gelir. Organik trafik, ücretli reklamların oluşturduğu ziyaretleri tanımlayan ücretli trafiğin tersidir. Organik kabul edilen ziyaretçiler, Google gibi bir arama motorunu kullandıktan sonra web sitenizi bulur, bu nedenle başka bir web sitesi tarafından yönlendirilmez.

Orphan Page :

Orphan Pages, sitenizin başka bir bölümünden bağlantısı olmayan web sitesi sayfalarıdır. Bu sayfalar arama motoru botları tarafından bulunamadığı için dizine eklenemezler. Aynı zamanda kullanıcılar tarafından site içerisinden ulaşılamazlar.

Oturum Ve Oturum Sayısı :

Bir oturum, bir kullanıcının web sitenizdeki belirli bir zaman dilimi içinde gerçekleştirdiği bir etkileşim grubu olarak tanımlanır. Google Analytics bu zaman dilimini varsayılan olarak 30 dakikaya ayarlar. Kullanıcı, 30 dakika içerisinde birden fazla sitenize giriş yaparsa, bunların hepsi totalde 1 oturum sayılır. 2 oturum sayılabilmesi için 30 dakikayı geçmiş olması gerekmektedir.

Oturum Süresi :

Ziyaretçilerin, oturum başına geçirdikleri süreyi ifade eder. Sayfanın yapısına göre değişkenlik gösteren ortalama oturum süresi, kullanıcı deneyimini geliştirmek için önemli ipuçları sağlayabilir.

P

Page Rank :

Google tarafından bir web sitesinin değerini gösteren 0'dan 10'a kadar verilen puanlama sistemidir. Günümüzde kullanımdan kaldırılmıştır ve geçersiz bir metriktir.

Page Title :

Meta title, bir web sayfasının başlığı konumundadır. tarayıcı penceresinin üstünde ve arama motoru sonuç sayfasında gözükür. Anahtar kelime odaklı, kullanıcının ilgisini çekebilecek page title kullanımı, site trafiğinizi arttırabilir.

Pagination :

Türkçe karşılığı "sayfalama" olan paginaiton, web sitesindeki içeriği ayrı sayfalara bölme işlemidir. Sayfalar arası bağlantı kurarak içeriği tek seferde kullanıcıya vermek yerine parça parça iletir. "rel=next/prev" etiketi ile her sayfa değiştiğinde arama motorlarına haber verir.

Paid Search :

Google ve Bing gibi arama motorlarının, reklam verenlerin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP'ler) reklam göstermesine izin verdiği bir dijital pazarlama şeklidir. Tıklama başına ödeme modelinde çalışır. Bir kullanıcı reklamınızı tıklayana kadar ödeme yapmazsınız.

Paid Traffic :

Reklam promosyonları için ödeme yaptıktan sonra web sitenizi ziyaret eden müşterilerin oluşturduğu trafiktir. Google AdWords, Facebook ve Instagram, web sitelerine ücretli trafik oluşturmak için kullanılan en popüler platformlardan üçüdür.

Parametreli URL :

Parametreli URL'ler, hem kullanıcı hem de arama motoru botları tarafından okunması karmaşık ve çirkin bir görünüme sebep olurlar. ÖR: "https://example/collections/p56%#view_source=oturma+grubu" parametreli URL'dir

Paravan Site :
Paravan blog ya da siteler, hedef web sitesine trafik çekmek için özel olarak oluşturulan sub-domainlere ve bloglara verilen isimdir.

Pogo Sticking :
Pogo-sticking, arama motoru sonuç sayfasından linke tıklayarak hedef siteye girdikten sonra aniden geri çıkış yapılıp sonuç sayfasına geri dönülmesidir. Aratılan sorguya bağlı olarak girilen sayfa ziyaretçiyi tatmin etmiyorsa pogo-sticking oranı yükselir. Her zaman için kötü bir şeydir. Bounca rate ile karıştırılmamalıdır.

Pozisyon (Sıralama) :

Web sitesinin aratılan anahtar kelimeye bağlı olarak Google arama sonuçlarında kaçıncı sırada olduğunu ifade eder.

R

Rakip Analizi :

SEO çalışması yaptığınız web sitesinin rakiplerini inceleyerek bir strateji çıkarmanıza genel olarak "SEO rakip analizi" adı verilir. Kısa ve uzun vadeli çalışmalar, sektör araştırması, niş çalışmalar, rakiplerin güçlü ve zayıf yönleri ve tanımlamaları gibi birçok veri elde edilebilir.

Rankbrain :

RankBrain, kullanıcılar ve arama sonuçları için özellikle daha önce görülmemiş sorgularda nasıl yanıt verdiklerini öğrenmek için yapay zeka ve makine öğrenimi kullanan Google algoritmasının önemli bir parçasıdır.
Program insanların nasıl tepki verdiğini izler, sorgunun arkasındaki anlamı ve insanların aradıkları bilgileri öğrenir. İlk bakışta anlamsız gelen arama terimlerini bir araya getirerek anlamlı bir payda çıkartır. Kelimeleri tek tek sorgulamaktansa bir bütün halinde ele alır ve en iyi sonuca ulaşır.

Responsive Design :

Duyarlı (uyumlu) web tasarımı anlamına gelir. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar, tablet veya akıllı telefonlar için ekrana otomatik olarak adapte olarak web sitelerinin ve sayfaların tüm cihazlarda ve ekran boyutlarında oluşturulmasına (görüntülenmesine) olanak sağlayan bir web tasarımıdır.

Rich Snippet :

Rich Snippet, mevcut HTML kodlarına eklenebilen yapılandırılmış veri işaretlemesini tanımlamak için kullanılan terimdir. Arama motoru botlarının, sayfa içeriklerinizi çok daha iyi anlamasını sağlar. Kullanıcı puanları, tarifler, müzik, ürün işaretlemeleri, iletişim bilgileri, breadcrumb, search box, video ve etkinlikler gibi birçok alanda kullanılabilir.

Route URL :

Bir web sitesinin URL yapısı tek bir kurala bağlı olmasıdır. ÖR: URL yapısında büyük-küçük harf ayrımı olmalı ve tek bir biçimde 200 yanıt kodu vermelidir. Aksi durumlarda ise 404 hata kodunu göstermelidir. Bu şekilde çift içerik probleminin önüne geçilebilir.

Robots.txt :

Robots.txt dosyası, web sitenin ana dizini içerisinde yer alan, arama motoru botları için rehberlik eden bir dosyadır. Google botları siteyi ziyaret ettiklerinde, ilk olarak robots.txt dosyasını kılavuz olarak alacaktır. Sitedeki hangi sayfaların taranacağını ya da taranmayacağını bildiren bir metin dosyasıdır.

S

Sayfa Hızı :

Sayfa hızı, bir web sayfasının yüklenmesi için geçen süredir. Bir web sitesinin ortalama hızı olan site hızından farklı olarak, tek bir sayfasının hız ölçümüdür.

Sayfa Otoritesi :

Bütün bir site yerine tek bir sayfanın otoritesini ölçerek ilgili sayfanın gücünün ortaya çıkartılmasıdır.

Structured Data (Yapısal Veri İşaretlemesi) :

Veri işaretleme, arama motorlarına siteniz ile ilgili ipuçları vererek sayfalarınızı daha iyi anlamasına yardımcı olmaktır. Botlar bu kodları okuyarak zengin arama sonuçlarını kullanıcılara sunar. Örneğin; bir tarif sayfasında, malzemeler, pişirme süresi, sıcaklık, kalori vb. arama sonucunda göstermek için yapısal veri işaretlemesi kullanılması gerekmektedir.

Search Engine Marketing (SEM) :

Arama motoru pazarlaması, arama motoru sonuç sayfalarında görünen ücretli reklamları kullanarak bir işletmeyi pazarlama uygulamasıdır. Reklamverenler, belirli ürün veya hizmetleri ararken Google gibi hizmet kullanıcılarının girebileceği anahtar kelimeler için teklif verir. Bu, reklamverene reklamlarının bu arama sorgularının sonuçlarının yanında görünmesini sağlar.

SEO Audit :

İncelenen web sitesinin, arama motoru performansını artırmak için onarılması veya iyileştirilmesi gereken sorunlarını ortaya çıkarıp, bunlar üzerine stratejiler oluşturmak için yapılan çalışmadır.

SERP :

Search Engine Result Page'in (Arama Motoru Sonuç Sayfası) kısaltılmış halidir. Arama motorlarında bir kelime arattığınızda karşınıza çıkan sonuçlar sayfasıdır.

Server (Sunucu) :

Sunucu, bir ağ üzerinden yapılan istekleri kabul eden ve yanıtlayan bir yazılım veya donanım aygıtıdır. İstekte bulunan ve sunucudan yanıt alan aygıta istemci denir. İnternette "sunucu" terimi genellikle bir web belgesi için istek alan ve istenen bilgiyi istemciye gönderen bilgisayar sistemini ifade eder.

Server Response Time (Sunucu Yanıt Süresi) :

Sunucu yanıt süresi, istemcinin sayfayı oluşturmaya başlayabilmesi için bir web sitesinin HTML belgesini bir sunucudan yüklemek için gereken süredir. İyi bir sunucu yanıt süresi olmadan, HTML belgesinin yüklenmesi daha uzun sürer. HTML belgesinin yüklenme hızı ne kadar yavaş olursa ise tarayıcı, sayfayı düzgün bir şekilde görüntüleyemez.

Short Tail Keyword :

3 ya da daha az kelimeden oluşan anahtar kelimelere verilen isimdir. ÖR: "SEO nedir" bir short tail anahtar kelimedir.

Sıralama Faktörü :

Google sıralama kriterleri, Google'ın web sitelerini değerlendirirken baz aldığı maddelerdir. Bu faktörlerden her birinin önem derecesi birbirinden farklılık gösterir.

Site Haritası (Sitemap) :

Site haritası, Google Bot gibi siteye uğrayan botların, siteyi daha iyi bir biçimde indexlemesi için rehberlik eden bir dosyadır ve her site için kesinlikle gerekli olup, düzgün bir biçimde oluşturulmalıdır.

Soft 404 :

Kullanıcıya sitedeki bir URL'in 404 hata kodu (bulunamayan sayfa), sunucu tarafında ise 200 durum kodu (başarılı) içerdiği zaman oluşan problemdir. Mecvut olmayan bir sayfa, kullanıcıya olduğu gibi sunucuya da 404 hata kodu ile iletilmesi gerekmektedir.

Splash Page (Splash Screen) :

Splash Page (Açılış Sayfası), kullanıcının web sitenize ulaşmadan önce gördüğü tanıtım ekranı, karşılama sayfasıdır. Ziyaretçileri boş bir sayfa ile karşılamak yerine, düzgün tasarlanmıl bir splash page ile hoşgeldin demek her zaman pozitif bir etki yaratır.

SSL Sertifikası :

Sunucu ve istemci arasında güvenli bir bağlantı oluşturur. Bu ikisi arasında iletilen tüm verilerin gizli ve güvenli kalmasını sağlayan SSL şifrelemesi, kredi kartı numaraları, kullanıcı verileri gibi özel bilgilerinin çalınmasını önler.

Sub Domain :

Subdomain (alt alan adı), ana domainin ek bir parçasıdır. Subdomainler, web sitenizin farklı bölümlerini düzenlemek ve bu bölümlere bağlantı oluşturmak için kullanılır. Ana alan adınızda birden fazla subdomain oluşturabilirsiniz. ÖR: www.example.com sitesini ana domain olarak ele alırsak, blog.example.com bir subdomaindir.

T

Tarama Bütçesi (Crawl Budget) :

Tarama bütçesi, arama motorunun bir web sitesindeki sayfalara verdiği değere göre belirli bir süre içinde tarayacağı URL'lerin sayısı ve tarama sıklığını ifade eder.
Crawl budget değerinin yüksek olması, sitenin Google gözünde değerli olduğu anlamına gelir. Google botları web sitesi sayfalarını ne kadar hızlı ve sık tarıyorsa o kadar önemsiyor demektir. Site hızı, indeks oranı, backlinkler, dosya boyutları, içerik kalitesi gibi birçok faktör crawl budget değerini belirler.

Teknik SEO :

Arama motoru botunun web sitenizi taraması ve dizine eklemesini mümkün olduğunca kolay hale getiren ve oluşturma aşamasını geliştirmeye odaklanan SEO'nun temel parçasıdır.
Teknik açıdan web sitesinin incelenmesi ve hatalar dökümü oluşturularak sorunlar önceliklendirilir. Kritik hatalar başta olmak üzere teknik hataların tümü çözüme kavuşturulur. Böylece arama motoru botları web sitenizdeki sayfaları daha etkili bir şekilde tarayabilir ve dizine ekleyebilir. Teknik SEO stratejisi oldukça geniş bir alan kaplar. Site performansı görsel optimizasyonu. site yapısı, kategori ağacı, mobil site, kaynak kod hataları gibi birçok alt başlıkta incelenir

Trustrank :

Google ve diğer arama motorlarının web spam'larına karşı kullandığı yardımcı algoritmalardan bir tanesidir. Google, Trustrank ile güvenilirlik testi yaparak spam siteleri otomatik olarak belirlemeye çalışmaktadır. Trustrank için özel olarak seçilen yüksek güvenilirliğe sahip web siteleri belirlenir ve bu siteler ana site olarak adlandırılır.
Bu sitelerden gerçekleştirilen link çıkışlarına göre bir puanlama oluşturulur. ÖR; Bu sitelerden yapılan link çıkışları 10 puan olarak kabul edildiğini varsayarsak, link çıkışı yapılmış olan ikinci kırılımdaki web sitelerinden yapılan dış link çıkışları 9 puan olarak hesaplanır. 9 puana sahip olan sitelerden yapılan çıkışlarda 8 olarak kabul edilir ve döngü devam eder.

Twitter Cards :

Web sitenize trafik çekmek için tweetler'e zengin içerikler, fotoğraflar, videolar ve diğer etkileşimli ortamlar eklemenize izin veren bir protokoldür.

TTFB (Time To First Byte) :

Web sitesinin sunucuya istek attıktan sonra yüklenmesi sırasında beklenilen süredir. İdeal TTFB süresi 0.2 saniyedir. Düşük görsel boyutları, cacheleme, CDN kullanımı, CSS ve JavaScript kodlarının verimli kullanılması, bağlı olunan sunucunun içeriği ve istek sayısının azaltılması gibi iyileştirmeler TTFB süresini en aza indirir.

U-Ü

Uluslararası SEO :

International SEO, farklı ülkelerde ve dillerde ya da her ikisinde de daha iyi Google pozisyonu elde etmek için yapılan SEO çalışmalarıdır. Coğrafi bölge hedeflemesi bir ülkeyi ya da bölgeyi içerir. Dil hedeflemesi ise o dilin tüm dünyadaki aranmalarını kapsar.
ÖR: Coğrafi bölge belirtmeden sadece "Almanca" dili hedefleniyorsa, Almanca arama yapan tüm kullanıcılar hedeflenir. Dil belirtilmeden sadece "Almanya" ülkesi belirleniyorsa ise o ülkedeki tüm arama sorguları dil fark etmeksizin hedeflenmiş olur.

V

Visibility (Görünürlük) :

SEO Görünürlüğü; bir alan adının zaman içerisindeki organik arama sonuçlarında görünürlüğünü ifade eder. Ek olarak sosyal medya görünürlüğü ve backlink puanlarını da içermektedir. Web sitesinin internet üzerinde ne sıklıkta bulunduğunu ifade eder.

W

White Hat SEO :

Beyaz şapka SEO, sadece normal SEO olarak da bilinir, Google'ın onayladığı arama motoru optimizasyon tekniklerinin kullanılmasıdır.

WordPress :

WordPress tamamen açık kaynaklı ve son derece yetenekli bir içerik yönetim sistemidir. WordPress kullanımı için herhangi bir kod bilgisine sahip olmanız gerekmemektedir. İşlevsel ve tasarım olarak hazır WordPress temalarında sadece mouse tıklamaları ile işlem yapabilir ve kendi sitenizi yaratabilirsiniz.

Z

Zero Position :

Zero Position, featured snippet olarak da bilinen ilk arama sonucunun üzerinde yer alan web sayfası sonucudur. Bunlar, genellikle URL'nin ayrıntıları ve içeriğin snippet'i olan bir web sayfasından alınan içerik parçalarıdır. Sıfır konumundaki web sayfası her zaman bir numaralı sıralama sayfası değil, kullanıcının arama sorgusunu en iyi yanıtlayan sayfadır.

Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın...

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski