WordPress Gelişmiş Kalıcı Bağlantı Ayarları


Bu konuyu artık bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. Çünkü birçok internet sitesi wordpress sisteminde kalıcı bağlantı ayarlarını en iyi şekilde anlatmıştır. Ben de birkaç şey söylemek isterim bu konu hakkında. Dediğim gibi bu konu birçok internet sitesinde defalarca yazılıp çizildiği için ayarların nasıl yapıldığına dair bilgi vermeyeceğim. Google’a “WordPress Kalıcı Bağlantı Ayarları” yazarak arattırdığınızda karşınıza birçok kaliteli gönderiler çıkacaktır. Bu gönderileri okuyarak, wordpress sitenize kalıcı bağlantı ayarlarını uygulayabilirsiniz.

Şimdi gelelim bu konuda birkaç ipucuna. (Adı üstünde ipucu: Kesin doğru diye bir şey yok. Sadece benim görüşüm, mantıklı görüyorsanız sitenizde uygulayabilirsiniz.)
  • Kalıcı bağlantı ayarlarını yaparken gönderinin/yazının adres uzantısının illa html ya da htm olacak gibi bir zorunluluğumuz yok. Elbette Google html ya da htm uzantılı sayfaları sevecektir. Ama buradaki temel amaç, sayfa uzantısını html yapmak değildir. Bana göre kalıcı bağlantılardaki amaç, bağlantıyı en kısa ve en anlaşılır biçimde yapmaktır. Yani heceli seçenektir.

    Örnek: https://sayfalariniz.blogspot.com/2021/02/godaddy-wordpress-kurulumu-adm-adm.html
  • Tabi yukarıdaki örnekte yaptığımız kalıcı bağlantı heceleme şeklidir. /%postname%/ ifadesiyle yapılır. Ama bazı kaynaklar, Google’ın bu tür link yapılarını dizin olarak algıladığını söylüyor. Dizinlerin güncelliğini göz önünde bulunduracak olursak, bu tür link yapılarının arama motorları tarafından daha sık takip edildiği söyleniliyor. Doğruluk derecesi nedir bilinmez, kimse bilemez ama bana mantıklı geldi. Birçok kişi bu tür link yapısını kullanarak çok başarılı olmuşlardır.
  • Ayrıca bu kalıcı bağlantı adresinin sonundaki / işareti sayfanın hızlı açılmasını sağladığı söyleniliyor.
  • html ve htm uzantılı sitelerde başarı sağladıklarını söyleyenler var. Sonuna kadar haklılar. Ama burada bilinenler ile başarılanlar değil de bilinmeyenlerle başarılanlar bizim için önemli. Seoliz.com sahibi Cenk kardeşimizin bir oyun sitesi var. Adresi www.cenkoyun.com. Sitede oyunların sayfa uzantısı php olarak geçiyor. Ama isimleri heceli bir biçimde. Tek fark, adreslerin uzantısı, html ya da htm değil de php dir. Uzantı ile sağlanan başarıya çok iyi bir örnektir bu. Tüm sayfaları arama sonuçlarında çok aktif olarak yer alıyor. Sayfa pagerankları da oldukça yüksek. (Arama sonuçlarındaki aktifliği ve sayfa pageranklığın yüksekliği sadece sayfa uzantısına bağlı değildir.)

Kalıcı Bağlantı Ayarlarında Kullanılan Müthiş Bir Eklenti: Custom Permalinks

  • Eklentinin ne işe yaradığı hakkında biraz bilgi vermek isterim. Mesela wordpress sitelerinde kalıcı bağlantı ayarlarını ayarladığınızda kategorilerin kalıcı bağlantısı aşağıdaki örnekteki gibidir.

    Örnek: https://sayfalariniz.blogspot.com/kategori/wordpress
    Eklenti Sonrası: https://sayfalariniz.blogspot.com/wordpress
  • Birçok kişi yukarıdaki kalıcı bağlantıda kategori yazısını kaldırmak ister. İşte bu eklenti sayesinde bu yazıyı kaldırabilirsiniz. Etiketlerin kalıcı bağlantılarındaki etiket ismini de kaldırabilirsiniz. Etiketlerin kalıcı bağlantı değerini etiket olarak ayarladığınızda örnek görünüm şu şekilde olacaktır.

    Örnek: https://sayfalariniz.blogspot.com/etiket/wordpress
    Eklenti Sonrası: https://sayfalariniz.blogspot.com/wordpress
  • Eklentinin en büyük özelliği ise; Her kategoriye, her etikete, her sabit sayfaya, her yazıya ayrı ayrı özel kalıcı bağlantı adresi belirtebilmemizi sağlıyor. Mesela 10. yazının kalıcı bağlantısını farklı, 1. yazının kalıcı bağlantısını farklı yapabilirsiniz. Kitap isimli etiketin kalıcı bağlantısını https://sayfalariniz.blogspot.com/kitap.html şeklinde yapabilirsiniz.
  • Kullanımı konusunda tavsiyelerim şu doğrultuda. Kategoriler ve etiketler birer dizin görevinde olduğu için wordpress etiketi ve kategorinin kalıcı bağlantı tipi şu şekilde olabilir.

    Kategori için: https://sayfalariniz.blogspot.com/wordpress/
    Etiket için: https://sayfalariniz.blogspot.com/wordpress/
    Yazı Adresi için: https://sayfalariniz.blogspot.com/wordpress.html Tabi burada hepsinin kalıcı bağlantısını aynı yaparsanız, mutlaka çakışan bağlantılar olacaktır. Birbirlerinden farklı kalıcı bağlantı tipi belirlerseniz işinizi daha sağlama almış olursunuz.
Eklenti wordpress te kalıcı bağlantı uygulaması için müthiş destek sağlıyor. Kolaylık sağlıyor. Eklentiye aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.
http://wordpress.org/extend/plugins/custom-permalinks/

WordPress Yazılarınızın Değil Sabit Sayfalarınızın Uzantısını HTML Yapın

Konunun daha iyi anlaşılması için seoteknikleri.com dan örnek vereceğim. Mesela üstte bir menümüz var. Anasayfa – Forum – Hakkımızda … şeklinde gidiyor. İşte biz bu sayfalara sabit sayfa diyoruz. İletişim sabit sayfamızın kalıcı bağlantısı şu şekilde:
İletişim: https://sayfalariniz.blogspot.com/iletisim
İşte bu sabit sayfaların uzantısını bir önceki başlıkta tanıttığım Custom Permalinks eklentisi ile de yapabilirsiniz. Ama alternatifler her zaman gereklidir. Şimdi tanıtacağım eklenti sayesinde wordpress sabit sayfalarınızın uzantısını html yapabilirsiniz. Eklenti sonunda seoteknikleri.com üst menüsünde yer alan iletişim sayfamızın kalıcı bağlantısı şu şekilde olacaktır:
İletişim: https://sayfalariniz.blogspot.com/iletisim.html
Eklentiye aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.
.html on PAGES

Sonuç

WordPress in kalıcı bağlantı ayarları hakkında biraz daha farklı detaylara girmek istedim. Custom Permalinks gibi Türkiye’de hiç tanınmamış bir eklentiyi gün yüzüne çıkartmak istedim.
İnşallah faydalı bir yazı olur.
Daha başka önerileriniz ve sorularınız varsa buyurun sorun, elimden geldiğince cevaplamaya çalışayım.

Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın...

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski