WordPress İçin En İyi 20 SEO Eklentisi


Günümüz internet dünyasında 120 milyon blog olduğunu düşünürsek, bloğumuzu ön plana çıkarmak için çok çaba göstermemiz gerekiyor. Ancak pek çok blog yazarı, zevk için yaptığı bu işe reklam bütçesi ayırmakta zorlanıyor. İşte bu noktada SEO’nun öneminden bahsedebiliriz.
SEO size çok düşük bütçelerle veya tamamen ücretsiz olarak organik trafik sağlıyor. Sağladığı trafiklerin hemen hemen tamamının içerikle ilgili olduğunu da düşünürsek, bloğunuzun konusu ile ilgili yeni okurlar edinmemeniz işten bile değil. Bu yazı dahilinde size WordPress için kullanılacak en iyi ücretsiz 20 SEO Eklentisinden bahsedeceğim.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, ne kadar kaliteli yazılar yazıyor olursanız olun iyi bir SEO altyapınız yoksa istediğiniz okuyucu kitlesine ulaşamazsınız. Şayet WordPress kullanıyorsanız bu alanda size yardımcı olabilecek pek çok eklenti mevcut. Bu eklentilerin pek çoğu metataglarınızı ve titlelarınızı düzenlemekte yardımcı olurken, bazıları da “duplicate content” ‘i engellemeniz konusunda yardımcı oluyor. Sizi çok fazla bekletmeden tanıtımlara başlıyorum.

WordPress SEO Eklentileri All in One SEO Pack

En çok bilinen SEO eklentilerindendir. İçerik ile en uyumlu ve hedef kelimelere uygun title ve metalar hazırlamak için kullanılır. Ayrıca duplicate content filtresi ile ilgili noindex parametlerini içerir.

Automatic SEO Links

Automatic SEO Links eklentisi ile seçtiğiniz her kelimenin belirli bir alanı linklemesini sağlayabilirsiniz. Böylece makalelerinizdeki navigasyonu arttırarak kullanışlılık sağlayabilirsiniz. 
Bununla beraber ilgili bölümler için site-içi backlink sağlamış olursunuz. Bunun yanısıra sözkonusu linklerin nofollow veya ext. nofollow olarak seçilmesi gibi detaylara dahi yer verilmiş. En güzel özelliklerinden birisi de, ilgili kelimeyi sadece bir kez linklemesidir. Yani bir makale içerisinde “seo” etiketini linklemek istiyorsanız ve bu kelime makalede çok sık geçiyorsa, onlarca link yığını oluşmasını engelliyor. (Tavsiye edilir)

Google XML Sitemaps

Google – Yahoo – MSN ve Ask.com gibi büyük arama motorlarının istediği XML formatında site haritaları yaratır. Böylece arama motoru örümcekleri sitenizi crawl ederken bu dosyadan faydalanırlar. Şayet siteniz “duplicate content” içermiyorsa,tüm linklerinizi bu şekilde indexletmeniz mümkündür. Ayrıca sayfalarınızın priority değerlerini de modifiye etmeniz mümkün. “Duplicate content” ve “priority değerleri” ile ilgili makalelerimi çok yakında yayımlayacağım. (Tavsiye edilir)

HeadSpace2

Bu eklenti sayesinde <head> </head> etiketleri arasında kalan tüm bölümleri (CSS,JS ve Metalar) düzenleyebilirsiniz. Ayrıca “All in One SEO Pack” eklentisinde olduğu gibi her yazı için ayrı meta tanımlamaları yapabilirsiniz.
Meta Robots WordPress plugin – Robots isimli metayı düzenlemeniz için gerekli bir eklentidir. Özellikle “giriş sayfaları” ve “duplicate content” içeren bölümlere nofollow metasını eklemek isterseniz,mutlaka kullanmanız gerekiyor.
Nofollow Case by Case – Şayet yorumlarınızdan nofollow özelliğini kaldırdıysanız ve blogunuza yorum yazan ziyaretçilerin linklerinin takip edilmesini istediyseniz “spamcılarla” uğraşmak zorundasınızdır. Bu eklenti sayesinde,yorumları onaylarken URL sonuna “/nofollow” eklerseniz,yoruma otomatik olarak nofollow ekleniyor.

Platinum SEO Plugin

All in One SEO ‘nun en güçlü rakiplerinden biri olan Plantium SEO otomatik oluşturulan veya özelleştirilebilen meta özelliği ile öne çıkıyor. Ayrıca permalinklerinizi (kalıcı bağlantılarınızı) değiştirmeniz durumunda,otomatik olarak 301 yönlendirmesi yapabiliyor. Böylece eski indexlerinizi kaybetmeden,yeni yapınıza ulaşabiliyorsunuz. Bununla beraber “duplicate content” ‘e karşı çok ciddi tedbirler alınmış. (Editörün tavsiyesi)

Redirection 

Herhangi bir sebepten ötürü blogunuzu URL’leri ile beraber başka bir bloga yönlendirmek istiyorsanız ve bunu 301 yolu ile (SEO’da sorun yapmayacak olan yönlendirme stili budur) gerçekleştirmek isterseniz “redirection” eklentisini kullanabilirsiniz.

SEO Blogroll

Blogroll konusunda paylaşımcı bir insansanız,ancak başkalarının PageRank değerlerinizden faydalanması konusunda bencilseniz bu eklenti tam size göre. Bu eklentiyi kullanarak,blogrollarınızın sonuna nofollow ekleyebilirsiniz. (Tavsiye edilir)

SEO for Paged Comments

WordPress 2.7 ile beraber her yorum için özel sayfalar üretilmesi,kullanışlılık için önemli bir artı olabilir ancak aynı içeriğin tekrar etmesi, “duplicate content” konusunda ciddi sıkıntılara sebebiyet verebiliyor. WordPress bu hatasını düzeltene dek kullanılabilecek bir eklenti.
SEO friendly and HTML valid subheadings – Bazı temalarda başlıklandırma hiyeraşisi üzerinde ciddi sorunlar olabiliyor. Örneğin; h2 etiketi punto olarak h1′in üzerinde kullanılabiliyor. Bu tip kodlama hatalarını düzeltip,HTML Valid konusunda size yardımcı olan bir eklenti. Default tema kullanıyorsanız,bu eklentiye ihtiyacınız yoktur.

SEO Friendly Images

Resimler harika bir trafik kaynağıdır. “Google Images SEO” adı altında yeni yeni oluşan bu alanda aktif olmak istiyorsanız,bu eklentiyi kullanabilirsiniz. Eklenti, title ve alt değerlerine istediğiniz değişkeni atayarak optimizasyon yapmanızı sağlıyor.

SEO No Duplicate WordPress Plugin

Google’ın yeni çıkardığı “canonical link uygulaması” hakkında detaylı bilgi edinmek için şu yazıdan faydalanabilirsiniz. Şayet “duplicate content” konusunda Google ile işbirliği yapmak istiyorsanız,kesinlikle kullanmanız gereken bir eklenti. Şayet farklı alanlarda duplicate content sorunu yaşıyorsanız,özelleştirilebilir bu eklenti sayesinde kolaylıkla bu sorunu aşabilirsiniz.

SEO Post Link

Şayet kalıcı bağlantılarınızda kategori adını da kullanıyorsanız,çok uzun URL’lerle karşılaşmanız mümkün. Google’ın bu konuda radikal kararları olduğunu göz önünde bulundurursak,URL’nizi kısaltmanız gerektiğini anlayabiliriz. SEO Post Link sayesinde,linklerinizi belirlediğiniz karakter sayısı limiti ile sınırlandırabilirsiniz.
SEO Smart Links – Blog içinde yaptığınız linklemelerde, “nofollow” etiketi ile “_blank” etiketi (yeni pencerede açmayı sağlar) gibi alternatiflerden faydalanmanızı sağlayan bir eklenti.

SEO Tag Cloud Widget

WordPress ile birlikte default halde gelen etiket bulutunun indexlemede sorun yaşatması üzerine,alternatif olarak yaratılan bu eklenti W3C uyumu sayesinde kolaylıkla indexlenmekle beraber okunabilir ve kullanışlı bir etiket bulutu yaratmayı amaçlar.

SEO Title Tag

Günümüzde pek çok blog yazarı etiketleme özelliğini kullanıyor. Ancak kodlama bilginiz yoksa,ilgili etiketleri sayfa içine entegre etmekte zorluk yaşayabilirsiniz. Bu eklenti sayesind,sitenin istediğiniz bir bölümüne etiket ekleyebiliyorsunuz.

Simple Tags

Yazdığınız yazılara etiket eklerken,sizin için ilgi çekici alternatifler sunan harika bir eklenti. Her ne kadar WordPress 2.7 ile beraber benzer konseptte bir özellik eklenmiş olsa da, AJAX teknolojisini kullanarak size kolaylık sağlayan bu eklentiyi tavsiye ediyoruz. (Tavsiye edilir)

Sitemap Generator

Diğer sitemap eklentilerinin yanında güzel bir alternatif olan “Sitemap Generator” ile daha özelleştirilebilir sitemaplar oluşturmanız mümkün. Belirli yorum sayısının altında olan sayfaları sitemap’a dahil edilmemesi gibi özelleştirmeleri uyguluyabilirsiniz.

TGFI.net SEO WordPress Plugin

Sayfaların title ve keyword’lerini düzenlemek için kullanabileceğiniz bir alternatif. Ancak rakiplerinin yanında çok zayıf kalıyor.
Editör Notu: Makaleyi hızlıca gözden geçirip,tüm eklentileri kurmayı sakın denemeyin. Site içerisinde inanılmaz bir kaos,buna bağlı önlenemez bir işlemci tüketimi olacaktır. Bu sebepten ötürü,eklentilerin açıklamalarını okuyup,ihtiyacınız olanları kurmanızı tavsiye ediyorum.

1 Yorumlar

Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın...

  1. WordPress ile ilgili temel kod paylaşımlarıma devam ediyorum. Bu yazımda neredeyse her blogun faydalandığı ve içeriklerin hemen altına eklediği “Önceki Yazı – Sonraki Yazı” linklerinden bahsetmek istiyorum. Birkaç küçük kod ile bu işi rahatlıkla çözebiliyorsunuz.
    https://www.dogushan.com/wordpress-onceki-sonraki-yazi-ekleme-kodu/

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski