Joomla 2.5 kurulumu

Merhaba arkadaşlar bu makalemiz de sizlere Joomla kurulumunu anlatacağım.. Kullanacağımız sürüm Joomla 2.5, ayrıca sizlere hem bu sürümün download linklerini ve Joomla 2.5 Türkçe dil paketini indirme imkanı vereceğiz. Joomla kurulumu ve ayarları hakkında sizlere resimlerle en anlaşılır biçimde anlatmaya çalışacağım.

Eğer kurulum konusunda sorun yaşamak istemiyor ve hatasız kurulum yapmak istiyorsanız bu makaleyi sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyorum. 

Ancak Joomla kurulumuna başlamadan önce sizlere Joomla hakkında biraz bilgi vermeyi uygun görüyorum. Belki Joomla hakkında hiç bilgisi olmayan arkadaşlar detaylı bir şekilde bilgi sahibi olurlar diye düşünüyorum. Umuyorum ki işinize yarayacak bir makale olacaktır. 

Peki nedir bu Joomla CMS Portal? 

Joomla nedir?


Dünyanın en çok tercih edilen “içerik yönetim sistemi” (CMS Portal) sistemi Joomla’dır, Bizimde amacımız bu gelişmiş sistemin yüklenmesini yani Joomla kurulumunu anlatmak. Türkiye’de de son yıllarda yükselişte ve popülerliğini iyice geliştirmektedir. Gerek basitliği, gerek kodlama bilgisi gerektirmemesi, gerek 3. parti eklentilerle ve temalarla güçlendirilebilmesi ile beraber Joomla kurlumu kolay en popüler web çözümlerindendir.

Bu kadar çok sevilen ve tercih edilen bir sistem, doğal olarak bizlerin olduğu kadar, kötü niyetli (hacker) kişilerin de dikkatini çekmekte. Bu nedenle güvenlik Joomla için ayrı bir öneme sahip. Joomla, her ne kadar çok güvenli bir sistem olsa da, üçüncü parti eklentiler ve temaların kullanımı sonucunda bu güvenlik tedbirleri delinebilmektedir.

Ayrıca Joomla kurulumu her ne kadar güçlü olduğu kadar basit bir sistem olsa da, Joomla kurulumu için bazı sistem gereklilikleri bulunmaktadır. Bununla beraber Joomla kurulumu’nu en iyi şekilde ve hata ile karşılaşmadan kullanabilmek için sunucunuzun, yani hosting paketinizin bazı özellikleri olması gerekmektedir.

Peki Joomla kurulumu uyumlu hosting nasıl olmalıdır?


Php.ini yapılandıması: Bir Joomla kurulumu‘nun yapılandırılmasında can damarı olan php.ini dosyası hosting firmalarında tek noktadan yönetilir . Ve bu dosyadaki yapılan bir değişiklik sunucu üzerindeki ortak hosting kullanıcılarına yansıtılır. Diğer sitelerin çalışması Joomla kurulumu için açılmış veya gözardı edilmiş olan özellikler sizin siteniz için güvenlik açığı oluşturabilir veya çalışmasını olumsuz yönde etkileyebilir. Aşağıda tavsiye ettiğimiz sunucuları kullanıyorsanız php.ini dosyası her hosting müşterisine ayrı olarak sunulmaktadır. Bu önemli özellik sayesinde nokta atışı yaparak web sitenizin [Joomla kurulumu] tam olarak ayarlamalarını yapabilir , ihtiyaç duymadığınız özellikleri kapatabilir, Joomla kurulumu güvenliğinizi ve performansınızı arttırabilirsiniz. ( Safe Mode, Display Errors, File Uploads, Register Globals vb)

Sunucu Eklentileri

Joomla kurulumunun ve Joomla’nın sağlıklı çalışması için gerekli olan php eklentileri ( gd2, imagemagick, domxml vb ) özellikler sistemde kuruludur.

Dosya & klasor izinleri

Sunucularımızda özel yapılandırılması sayesinde dosya ve klasor sahipliği izinleri tam yapılandırılarak sadece size ait kullanıcıyla yönetebileceğiniz bir web siteniz olur. Bu sayede dosya sahipliğinden dolayı gelebilecek sorun ve saldırılarla karşı karşıya kalmazsınız.. (örnek : Joomla kurulumu için 777 izni verilmiş dosya ve klasor izini güvenlik sorunları , nobody ortak kullanıcısının kullanılmasından dolayı oluşan güvenlik açıkları, ortak kullanıcıdan kaynaklanan okuma yazma hakları sorunları ortadan kalkar)

Güvenlik

Gelişmiş agresif firewall sistemi ile sitelerinizin güvenliği dahada perçinlenmiştir. bu sayede sitenize izinsiz giriş yapma şifre denemeleri, port taramaları yada şüpheli yazılım kod parçaları çalıştırma denemeleri engellenir.

Yedekleme

Hosting hizmetinin can damarlarından biri olan yedekleme sistemi. Şirketlerinin gelişmiş yedekleme sayesinde web sitesinizin günlük, haftalık, ve aylık yedeği hem sunucu içinde hemde sunucu dışındaki bakcup tape lerde barındırılmaktadır. Sitenizde çıkacak olan herhangi bir sorunda saniyeler içinde sizin istediğiniz günün yedeğini yükleyebilirsiniz.

Joomla Kurulumu Başlangıç: 

İlk önce yapmamız gereken İngilizce Joomla ve Türkçe dil paketini Joomla kurulumu yapmak için indirin. Anlatımım da İngilizce versiyonunu indirme ve kurlumu anlatacağım. Dikkat: Versiyon İngilizce ancak Joomla kurulumu dili Türkçe‘dir.. Dosyamızı aşağıda gördüğünüz gibi sayfadan indiriyoruz..

İndirdiğimiz dosyaları Jomla kurulumuna başlamak için öncelikle FTP aracılığıyla sunucumuza gönderiyoruz..

Dosyaların tümünü sunucuya sorunsuz gönderdik ve bitti. Artık Joomla kurulumuna geçebiliriz.  Kurulumu başlatmak için sitemizi açıyoruz ve bizi yükle alanına yönlendiriyor. Buradan yükleme dilimizi seçip 
“Sonraki“ diyerek devam ediyoruz.

Burada kullandığımız sunucuda gerekli eklentiler ve yazılım sürümleri kontrol ediliyor. Eksik görürseniz (hata yada uyarı alırsanız) yorum bırakın sunucu ayarlarınızı beraber yapalım. Sunucu ayarlarımız tamam ise “Sonraki“ diyerek devam ediyoruz.

Joomla her ne kadar açık kaynak kodlu bir sistem olsa da; Joomla kurulumunda lisans sözleşmesini kabul etmeniz gerekir. Burada lisans sözleşmesini gözden geçirdik ve 
“Sonraki“ diyerek devam ediyoruz.

Veritabanı bilgilerimizi giriyoruz. Resimde ki gibi veritabanı bilgilerimizi girdikten sonra 
“Sonraki“ diyerek devam ediyoruz.

Burada dilerseniz ftp bilgilerinizi girebilirsiniz ancak girmeden de devam edebilirsiniz. Bizde girmeden devam edeceğiz lazım olduğunda yada Joomla kurulumu bittikten sonra Ftp bilgilerimizi yazarız.. 
“Sonraki“ diyerek aynı şekilde devam ediyoruz.

Aşağıda gördüğünüz gibi (Kendinize göre düzenleyin) sitemizin adını, yönetici e-posta adresimizi, kullanıcı adımızı ve şifremizi girip devam ediyoruz..
Not: Resimde 2. numaralı ok ile gösterilen buton sizlere birkaç makale, kategori vb. içerikler yükler.. Eğer herhangi bir içerik olmasın, temiz bir kurulum istiyorum diyorsanız sakın tıklamayın.. 1. numaralı ok’tan sonra diğer 2. numaraları ok’a geçin..


Jomla kurulumu sona erdi: 

Bu noktada artık Jomla kurulumumuz sona ermiş bulunuyor. Artık sitemizi kullanabiliriz. Ancak öncelikle yükleme klasörünü silmemiz gerekiyor. Ortada ok ile gösterdiğim butona tıklayarak yükleme klasörünü temizliyoruz. Sağ üstte ki iki ok ile de hem site ana sayfasına ve yönetim paneline giriş yapabilirsiniz.

Joomla kurulumunu bitirdik ve resimde gördüğünüz gibi Yönetim Paneline girdik. Buradan sitemizi dilediğimiz gibi kontrol edebiliriz. Yeni Joomla temaları, Joomla eklentileri (facebook, twitter v.b) veya Joomla dilleri ekleyebilir, değiştirebilir veya kaldırabiliriz..

Altta da sizlere sitemizin son ekranı ana sayfasını sunuyorum. Güzel bir tema ve Joomla seo pluginleri ile mükemmel bir portal (cms) oluşturabilirsiniz.

Joomla kurulumu makalemiz burada sona erdi..

6 Yorumlar

Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın...

  1. Kurulum öncesi kontrol de configuration.php yazılabilir Hayır diyor ne yapmam gerek hocam...?

    YanıtlaSil
  2. Hocam çok detaylı bir açıklama olmuş, uzun zamandır araştırmasını yaptığım bu konu ile artık tarafınızdan bilgi sahibi oldum diyebilirim. Konu hakkında verdiğiniz değerli paylaşımınız benim gibi diğer ihtiyaç sahiplerinin de işine çok yarayacaktır umuyorum, teşekkürler..

    YanıtlaSil
  3. gerçekten başarılı bir site olmuş başarılarınızın devamını dileriz

    YanıtlaSil
  4. Bence şu anda burada çok güzel bir yazı paylaştınız. Bu web sitesinin sahibine gerçekten müteşekkirim.Paylaşım için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. Yorumlarınız için teşekkür ederim uzun zamandır ilgilenemediğim bloğumu yeniden faal hale getirmek istiyorum yakında Joomla 3.0 kurulumu hakkında detaylı bir makale hazırlayacam takipte kalın...

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski